Førsteklasses træer klar til prominent plads i byen

80 nye træer kommer til at pryde en af byens mest prominente pladser, når metrobyggeriet er færdigt.

Københavns måske heldigste og fineste træer er nu ved at være voksne og klar til at flytte hjemmefra. 

De står på Birkholm Planteskole i Allerød - men må vente et par år endnu. 

De 80 kejserlindetræer skal nemlig udgøre Krinsen på Kongens Nytorv, men først når metrobyggeriet er færdigt. 

Og intet er overladt til tilfældighederne. 

Københavns Kommune og Metroselskabet har nøje defineret, hvordan de fornemme træer skal se ud. De skal have syv såkaldte etager med samme afstand mellem grenene:

- Hele strukturen i træet er meget nøje bygget op med afstand mellem etagerne, bredden ud til siderne, og vinklen - hvordan grenene falder - det er meget nøje defineret, forklarer gartner Uffe Rasmussen, som har passet træerne i flere år, til TV 2 Lorry. 

Endnu ingen fast flyttedato

Kejserlindetræerne er på nuværende tidspunkt 15 år gamle og seks etager høje.

Planen er, at de skal flytte hjemmefra 1. maj 2019, men det kan ske, at man flytter tidspunktet, da man må overveje nøje, hvornår det er mest fornuftigt at flytte træer med løv på, lyder det fra den forsigtige gartner. 

Han tør altså ikke lovet andet, end af Kongens Nytorv ligner sig selv før 2020, således at krinsen igen står på pladsen foran Det Kongelige Teater, Magasin og Hotel D'Angleterre 

KRINSEN

Krinsen som den så ud i 2005 - længe før metrobyggeriet indtog pladsen og tog livet af de eksisterende træer.
Krinsen som den så ud i 2005 - længe før metrobyggeriet indtog pladsen og tog livet af de eksisterende træer.
Foto: Elgaard/Wikimedia Commons

Flere træer på vej

Foruden de 80 træer til Kongens Nytorv samt 28 i reserve, leverer Birkholm Planteskole også træer til de andre pladser og byrum ved Cityringens stationer.

I alt er der tale om 772 træer, inklusiv et stort valnøddetræ til Enghave Plads, som planteskolen plantede tilbage i 1968. 

Valnøddetræet skal erstatte det 114 år gamle kastanjetræ, som blev fældet for seks år siden i forbindelse med metrobyggeriet. 

- Den store udfordring ligger i den omplantning, der er herfra og derind til. Her vil vi lave en klump, der skal være 2,4 diameter. Og når den så kommer til København, må man sørge for, at der er etableret god plantejord. Så skal man sørge for rigelig vanding, og så kan det sagtens stå i 100 år eller mere, siger gartner Uffe Rasmussen til TV 2 Lorry.