Første dansker sigtet efter ny tiggerlov

Ny tiggerlov har allerede sendt flere udlændige bag tremmer for at tigge fredeligt på gaden. Nu er også dansk statsborger sigtet.

Den nye tiggerlov, som blev hastebehandlet i Folketinget umiddelbart før sommerferien, har nu også ramt en dansk statsborger.

Det oplyser Københavns Politi til Radio24syv.

Sigtelsen mod den danske statsborger er fra den 14. august. Politiet ønsker ikke at oplyse nærmere om sigtelsens ordlyd med henvisning til, at ”der er tale om en verserende straffesag”.

Derfor vides det heller ikke, hvordan den danske statsborger helt konkret har henvendt sig til folk. Men man ved fra tidligere domme, at tiggere er røget bag tremmer, selvom de sad tavse på jorden.

Anholdt for at nikke

Radio24syv har tidligere beskrevet, hvordan flere udlændinge hen over sommeren er blevet idømt fængsel, selvom de sad fredeligt på jorden og fik lagt småpenge i en kop af forbipasserende.

For eksempel blev en 58-årig udenlandsk mand i juli idømt fængsel for at sidde stille på jorden ved Hundige Station med en kop foran sig. Ifølge forklaringerne i retten, blev han anholdt, da han nikkede som tak for at få en mønt af en forbipasserende. De 18 danske og fem svenske kroner, han havde i koppen, blev desuden konfiskeret.

En 53-årig slovak blev i starten af august idømt 14 dage bag tremmer for at sidde på et stykke pap med en kasket foran sig på Strøget i Aarhus. Også en 31-årig udenlandsk mand er i sommer blevet idømt to ugers fængsel for at sidde på sin egen rygsæk med et papkrus ved sin side foran Dybbølsbro Station i København.

I ingen af sagerne har retten lagt vægt på, at tiggerne både var tavse og fredelige, da de fik mønter. For ifølge loven er det nok til en dom, at tiggeriet foregår ved eksempelvis supermarkeder, togstationer eller gågader.

Giver 14 dage i fængsel

Tiggerloven sætter ind over for det, der kaldes ”utryghedsskabende tiggeri”, og straffen er 14 dages ubetinget fængsel.

Men da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremsatte forslaget om tiggerloven i Folketingets afslutningsdebats døende timer, sagde han blandt andet:

- Nu fremsætter vi det i en form, så det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs der stikker hånden frem, som principielt risikerer 14 dages ubetinget fængsel, men det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri, fastslog statsministeren.

Og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bakkede op om loven, hvis de danske hjemløse ikke blev ramt:

 -Jeg har været imod en lovændring, der ville betyde, at en dansk hjemløs, der stikker koppen eller hånden selvfølgelig opbakning fra vores side, sagde Mette Frederiksen.

Alene i Københavns Byret er der indtil videre afsagt dom i 18 sager om den nye tiggerlov. 16 er dømt, mens to er blevet frifundet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

klam fyr

Politiet efterlyser mand, der holdt kvinde fast - havde muligvis seksuelt motiv

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere