Forslag: Turister og københavnere skal sortere skrald

Turister og københavnere skal sortere skraldet i det offentlige rum, sådan lyder et forslag fra Det Radikale Venstre i Københavns Borgerrepræsentation.

Du kender det måske fra udlandet. Når du på en ferie og skal af med skraldet, skal du selv sortere det efter, om det er fx en plastikflaske eller madrester.

En lignende model vil Det Radikale Venstre indføre i København.

 - København halter lang bag efter andre hovedstader, i forhold til at få sorteret vores affald i det offentlige rum. Københavnerne er blevet bedre til at affaldssortere hjemme, men så snart vi træder ud i det offentlige rum, forsvinder muligheden. Ikke fordi københavnerne ikke kan finde ud af at smide deres affald i de rigtige beholdere, men simpelthen fordi, vi ikke har den mulighed i byen, siger Mette Annelie Rasmussen, der er Teknik og Miljøordfører for Det Radikale Venstre i borgerrepræsentationen. 

Affaldssortering i det offentlige rum findes i mange former. Nogle steder sorterer man i to kategorier fx organisk og ikke organisk. Andre steder har man tre eller fire muligheder for at sortere sit skrald. 

I Rio de Janeiro i Brasilien kildesorterer de to to kategorier.
I Rio de Janeiro i Brasilien kildesorterer de to to kategorier.

Blandt de lande i verden, hvor borgere og turister sorterer deres eget skrald er Rio de Janeiro i Brasilien, Rom i Italien og Lima i Peru. Men altså ikke i København. Der ryger alt affald ned i en og samme affaldsspand.  

Og det skal der gøres noget ved, mener de Radikale, der blandet andet mener, at kildesorteringen også vil gøre alle mere opmærksomme på den mængde af affald, vi producerer.

I et sydkoreansk skoleprojekt i Seoul forsøger man sig med kildesortering i hele fem kategorier.
I et sydkoreansk skoleprojekt i Seoul forsøger man sig med kildesortering i hele fem kategorier.

Radikale Venstre vil i de kommende såkaldte overførselsforhandlinger foreslå, at der skal prioriteres midler til at lave en forsøgsperiode med affaldssortering i nogle udvalgte gader i Indre By.

Ved overførselsforhandlingerne forhandler politikerne på rådhuset om de ubrugte midler, og forsøger at blive enige om forskellige projekter, der kan bevilliges støtte. Overførselsforhandlingerne på Københavns Rådhus begynder på tirsdag. 

 - Vi vil have udviklet nogle moderne og intelligente affaldsløsninger, som kan håndtere flere typer af affald - med andre ord skal vi altså væk fra den bedagede skraldespand med kun ét hul, hvor alt skrald bare ryger i. Vi skal ikke ud at opfinde den dybe tallerken. Der er masser af løsningerne ude i verden, der ville kunne tilpasses København. Vi siger, at vi vil være ressource effektive, men skal det være andet end skåltaler skal vi i gang med en af det helt store københavner udfordringer affald og renhold, her kan vi godt blive meget bedre', afslutter Mette Annelie Rasmussen.

I lufthavnen i Rom kildesorterer de rejsende deres affald i tre kategorier.
I lufthavnen i Rom kildesorterer de rejsende deres affald i tre kategorier.

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere