Forslag fra hjemløse: Opret udendørs sovezone uden politikontrol

Hjemløseorganisationen SAND foreslår, at man opretter udendørs områder, der fungerer som 'helle'-zoner, hvor hjemløse lovligt kan overnatte.

De hjemløse er ikke bare trætte af, at de bliver vækket om natten af politiet og får at vide, at de ikke må sove, hvor de gør. 

De er også trætte af, at politiet ikke kan hjælpe med at henvise til et sted, hvor de kan overnatte i fred og ro.

Derfor foreslår hjemløseorganisationen SAND, at der bliver oprettet et område, der fungerer som en form for 'helle'-zone. Præcis som man kender det fra børnelege, når man har brug for et fristed, hvor man er beskyttet mod andres indblandning.

quote Det kunne være en god løsning med nogle udendørsområder i byen, hvor det er tilladt for hjemløse at overnatte. Det behøver ikke være midt på strøget, men bare indenfor rækkevidde med metro eller tog.

Kim Allan Jensen, Formand, SAND Hovedstaden

- Mange hjemløse har flere psykiske problemer, så derfor kan de ikke overnatte på et herberg, og i mange tilfælde føles en herbergsplads som en fængselcelle, siger Kim Allan Jensen, der er formand for SAND Hovedstaden.

Forslaget kommer blandt andet efter, at den 52-årige, danske, hjemløse Hus Forbi-sælger André Christiansen blev anholdt for at sove i en såkaldt "utryghedsskabende lejr".

Det har givet ham tre måneders zoneforbud mod at opholde sig i København - hvor han i årevis har boet og solgt sine aviser. 

- Derfor kunne det være en god løsning med nogle udendørsområder i byen, hvor det er tilladt for hjemløse at overnatte. Det behøver ikke være midt på Strøget, men bare indenfor rækkevidde med metro eller tog, foreslår Kim Allan Jensen.

Ifølge SAND er der også stor pladsmangel på herbergene, selvom politikerne siger det modsatte, hvorfor det ikke engang er en løsning for dem, der gerne vil sove med tag over hovedet.

- Det er ikke unormalt, at en hjemløs ender med at bo 20 år på et herberg, når først de flytter ind. Men personligt vil jeg helst undgå det, da det er kaotisk på herbergerne, lyder det fra formanden.

Minister vil ikke ændre loven

Da loven blev lavet, var det intentionen, at man skulle ramme udenlandske hjemløse, der sov i store grupper i København især i sommeren 2017. 

Den gav politiet lov til at give de hjemløse, der sov i en såkaldt "utryghedsskabende lejr" et zoneforbud i tre måneder. Det betød i praksis, at den hjemløse ikke måtte opholde sig i en bestemt kommune i perioden, ellers vankede der dagbøder.

Hos Justitsminister Søren Pape Poulsen er der ingen intentioner om at ændre eller ophæve den nye lov mod utryghedsskabende lejre - til trods for, at også danske hjemløse er blevet ramt af loven og har fået karantæne fra at opholde sig i deres egen by.

"Hjemløseorganisationen SAND foreslår, at man laver nogle områder, hvor man som hjemløs kan overnatte uden at blive straffet. Hvad tænker du om det?"

- Vi skal løse det en anden vej rundt. Vi skal have sikret, at udenlandske hjemløse slet ikke kommer hertil, for så havde vi slet ikke så store problemer, og hvis det skete, så var der plads til, at de enkelte danske hjemløse kunne være her uden at blive straffet, siger Søren Pape Poulsen, Konservative.

Torsdag hev Enhedslisten justitsministeren, Søren Pape Poulsen, i samråd efter historien om den hjemløse Hus Forbi-sælger, der blev ramt af zoneforbud, fordi han sov på gaden.

Han tilføjer:

- Jeg anerkender fuldt ud, at der er nogle hjemløse, der ikke kan eller vil bo indenfor fire vægge. Det i sig selv at være hjemløs og ligge med et underlag og en madras er ikke en utryghedsskabende lejr. Det kommer an på, hvad man ellers bygger op, og hvor længe man bliver liggende, siger han som forklaring på, hvordan danske hjemløse sikrer sig bedre mod ikke at blive ramt af den nye lov.

quote Vi skal løse det en anden vej rundt. For vi skal have sikret, at udenlandske hjemløse slet ikke kommer hertil, for så havde vi slet ikke så store problemer. Og så var der plads til, at de enkelte danske hjemløse kunne være her.

Søren Pape Poulsen, Justitsminister, Kons.

- Jeg skal være den første til at sige, at det her ikke er enkelt. Og hvis vi kunne gøre det mere enkelt, havde vi gjort det. Men loven har virket som ønsket, for der var en kæmpe udfordring, der skulle løses med utryghedsskabende roma-lejre i sommeren 2017, og det har vi ikke set siden, lyder det fra justitsministeren. 

Men det er man ikke enig i hos De Hjemløses Landsorganisation SAND, der påpeger, at der fortsat er fyldt med hjemløse østeuropæere på eksempelvis Nørrebro Station, hvor de, ifølge organisationen, sælger stjålne varer. De dukker op gang på gang, selvom de ofte fjernes, lyder det.

- Vi hjemløse er havnet midt i det hele i den nye lovgivning, som skal bekæmpe utryghedsskabende romalejre. Og selvom ministeren siger, det har virket, så findes de udenlandske hjemløselejre altså stadig - de er bare lidt mindre delt op og flyttet til andre steder lidt længere uden for byerne, siger formand i SAND Hovedstaden, Kim Allan Jensen.

Organisationen ærgrer sig over, at ministeren ikke ønsker at hjælpe med nye tiltag, når hans lovgivning har ramt de danske hjemløse. Selvom han selv indrømmer, at han er ked af det, men ser det som enandrehus forbi uundgåelighed i kampen mod romalejrene.

- Det er trist, at loven ikke kan justeres, når den ikke fungerer. Vi har ikke lov at være nogle steder og er havnet midt i det hele. Og politiet ved ikke, hvor de skal sende os hen, hvis de anholder os for at sove ulovligt på gaden. Der burde være alternative løsninger, siger Kim Allan Jensen.

- For hvis bare vi kunne få lov at ligge et sted i fred og ro, ville vi være tilfredse, lyder det fra formanden i SAND Hovedstaden, der selv har været hjemløs 27 år. 

Hør "udviste" André Christiansens historie her:

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik