Forslag: Forurenet jord kan beskytte København mod stormflod

De store byggeprojekter i København giver store mængder overskydende jord - konsulentfirma foreslår at jorden bruges til digebyggerier

Når de gigantiske boremaskiner gnaver sig igennem den københavnske undergrund i arbejdet med den kommende metrocityring, så ender man med enorme mængder overskydende jord. Mængderne er så store, at man ikke helt ved, hvad der skal ske med jorden. Men nu foreslår et konsulentfirma, at jorden bruges til den kommende stormflodssikring af København.

Så sent som i mandags tog teknik- og miljøudvalget i København hul på diskussionen af, hvordan København bliver sikret mod en truende stormflod. Arbejdet med at sikre hovedstaden mod skybrud har stået på i flere år - men tilbage står et problem, der potentielt er langt værre: Stigende vandstand i havene kombineret med kraftige storme vil kunne anrette ødelæggende oversvømmelser i hovedstadsområdet. Og så er det, at metrobyggeriet og andre projekter kan blive et ekstra plus for byen.

-København vokser eksplosivt i disse år, og vi investerer derfor massivt i at bygge nye skoler, boliger og metro. Det betyder mange udgravninger, og en masse jord, der skal skaffes bort. Derfor kigger vi på, om vi kan slå to fluer med et smæk, og bruge den opgravede jord til at bygge nye dæmninger og diger,« skriver teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i en mail til Berlingske.

quote Vi kigger på om vi kan slå to fluer med et smæk

Morten Kabell

Avisen fortæller, at konsulentfirmaerne COWI og Hasløv & Kjærsgaard i en ny rapport til Københavns Kommune netop foreslår den løsning - jorden skal bruges til stormflodssikring. Og helt konkret foreslår de, at der deponeres 25. mio ton. jord ud for Trekroner, 50 mio. ton ud for Avedøre Holme og 15. mio. ton. jord ud for Amager Strandpark.

Problemet er, at den opgravede jord er delvist forurenet. Men fra teknik- og miljøforvaltningen lyder det, at jorden ikke kommer i direkte kontakt med havvandet, fordi der - hvis projektet gennemføres - skal bygges mure til at holde jorden forsvarligt på plads.

-Man skal være opmærksom på, at op mod 80 pct. af Københavns overflade i forvejen er lettere forurenet jord, fordi man tidligere tilsatte bly i benzin. Så man kan sige, at det ikke er værre end den jord, der i forvejen er lettere forurenet byen,« siger Jane Snog, der er centerchef i teknik og miljøforvaltningen til Berlingske.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik