Forsker fik smart idé: Nu drøner insektmobiler rundt med net

I hele juni måned kører omkring 200 frivillige rundt med specialdesignede net på taget af bilen. De skal indfange insekter.

Det ser lidt spøjst ud. Et stort hvidt net, fastgjort på taget af bilen. 

Men i juni måned har 200 frivillige meldt sig til at montere det specialdesignede net på taget af deres biler og køre udvalgte ruter rundt omkring i landet.

De frivillige skal indfange insekter, som efterfølgende bliver sendt til en gruppe forskere fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Forskerne skal undersøge, hvordan det står til med den danske insektbestand.

- Insekter er enormt vigtige for mange andre organismer i naturen, der er fugle, der spiser dem, blomster der bliver bestøvet af dem, og træer og planter som nedbrydes. Og hvis vi kan få et indblik i, hvordan det står til med insekterne i Danmark, så kan vi også sige noget om, hvordan den øvrige natur har det, siger Jonas Colling Larsen, Biolog, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Nettet er lavet til netop det her projekt. Det er projektlederen Anders P. Tøttrup, lektor, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, der fik idéen med at samle ind med de hvide net. Men det krævede en del tilpasninger, før de fungerede optimalt. 

- Sidste år havde vi et pilotprojekt, hvor vi testede metoden. Det er blevet til fem eller seks prototyper på nettet, siger Jonas Colling Larsen.

Ti frivillige testede nettet, der blev udviklet løbende, og i år blev det store hold af frivillige så sendt afsted.

Tirsdag skrev vi om Jesper Johnsens udflugt med det hvide net. Fangsten blev især god på på dag to, hvor der ikke var ret meget vind. 

 

Om projektet

Fakta om indsamlingen

Gentages til næste år

Insektmobilerne skal køre rundt i hele juni måned. Når insekterne er fanget, bliver de konserveret i ethanol og sendt til forskerne. 

- Indtil videre har 30 frivillige sendt insekter og net tilbage til os. Vi har 200 ude at køre i juni måned, og vi er heldige, at det har været godt vejr, så der mange der har været ude at køre allerede, siger Jonas Colling Larsen, Biolog, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Når de modtager insekterne bliver de smidt på køl. Efter sommerferien går de i gang med at undersøge insekterne, og det glæder de sig til, for det er første gang de forsøger sig med insektkortlægning på denne måde. 

- Vi vil lave et kort over forekomsten af flyvende insekter i Danmark, så vi kan undersøge, om der er en sammenhæng mellem det og de kort, der allerede eksisterer med forekomster af fugle og anvendelsen af arealer i Danmark, siger biologen.

For at få noget at sammeligne med, så gentager de en lignende indsamling i juni 2019.

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Musvåge

Rovfugle dræbt af ulovlig gift: "Det er noget svineri"

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Jellerødskoven i Kokkedal

Træer sprængt med dynamit for at hjælpe flagermus - borgere utilfredse med høje brag

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere