Forening: Voldtægtsofre kan ikke sige fra, når de er bange

Det er en helt forkert indstilling, at man kræver, at voldtægtsofre siger fra og gør modstand, mener forening.

Der er en indgroet og forkert holdning i det danske retsvæsen om, at et voldtægtsoffer skal have ytret eller gjort modstand, før gerningsmændene kan dømmes.

Sådan opfatter man det retlige system i den kvindepolitiske forening, Joan-Søstrene, der tilbyder samtalerådgivning til voldtægtsofre.

- Der mangler fuldstændig forståelse for, hvad voldtægt er for en situation set fra offerets side, siger Dorte Rasmussen fra foreningen til Ritzau.

En sag, hvor der torsdag faldt dom i Roskilde Ret, er i følge foreningen efter alt af dømme et eksempel på ovennævnte problematik.

Læs også: Frifindelse for gruppevoldtægt udløser politisk pres

Her er tre unge mænd blevet frifundet for gruppevoldtægt af en fuld pige bag en busk, fordi pigen ikke sagde fra.

- I den her situation har der så været én person, der har været alene med tre unge mænd. Så kan det være, hun har været lidt fuld, og det kan være på grund af sin sukkersyge, at hun så ikke har været ved sine fulde fem. 

- Men selv uden det, kan man sagtens forestille sig en situation, hvor hvis man er alene med tre mænd bag en busk simpelthen ikke magter at gøre modstand, fordi hun har været for bange, siger Dorte Rasmussen til Ritzau. 

Ifølge hende er der ingen forståelse i det danske retsvæsen for, at kvinder der udsættes for voldtægt, ofte ikke ytrer modstand, fordi de er stive af skræk, og deres krop derfor 'fryser' af ren angst.

Derfor mener hun, at man burde kunne dømme gerningsmænd for uagtsom voldtægt, så en domstol skal kunne tage stilling til om en gerningsmand burde have indset, at den seksuelle akt skete under tvang.

- Der er andre områder, hvor man godt kan administrere en uagtsomhed. Hvor man godt kan sige, at det kan godt være, du ikke vidste, at det her var ulovligt, men det burde du have vidst, siger hun til Ritzau. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tour de france ruten

playRuten skal nærstuderes: Tour de France-arrangør besøger København og Roskilde

20200702-092517-A-1920x1369we

Priser på op til 10 millioner kroner: Forældrekøb boomer i København

parkering p-plads parkeringsplads

Røde partier vil begrænse biler i København – men har netop stemt for 167 nye p-pladser

Hunde nær

Her dræber løse hunde et rådyr: -Det lignede noget fra Discovery Channel

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere