FOA og borgmester frygter, at ny aftale om bosteder smuldrer

Aftale om 150 pladser til de farligste psykiatriske patienter må ikke droppes, lyder advarslen fra FOA og Københavns Kommune. Det skriver Avisen.dk.

En ny institutionsform til de allermest udadreagerende psykiatriske patienter skal forhindre, at der igen sker drab på ansatte på sociale bosteder.

quote Det gør mig ærgerlig og vred, at man allerede har glemt, at det her drejer sig om menneskeliv. 

Dennis Kristensen, FOA til Avisen.dk.

Men både læger, psykologer og psykiatriforeninger tager i en række høringssvar afstand fra lovforslaget og lægger pres på politikerne om måske helt at droppe nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger.

Det får formand i FOA Dennis Kristensen og Københavns socialborgmester Jesper Christensen (S) til at frygte, at man taber det hele på gulvet.

- Det gør mig ærgerlig og vred, at man allerede har glemt, at det her drejer sig om menneskeliv. Jeg vil opfordre politikerne til at huske, at de har besluttet at handle, og at vi bare venter på, hvornår vi får et sjette drab. Det kan man ikke vende det blinde øje til, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

I efteråret besluttede satspuljepartierne at indføre en række initiativer som reaktion på det femte drab inden for fire år på ansatte på sociale bosteder. Det skete efter sosu-assistent Vivi Nielsen blev stukket ihjel på en vagt på bostedet Lindegården.

quote Det vil være tragisk, hvis vi ikke får nogle nye tilbud, der kan rumme de farligste og sygeste mennesker, så vores medarbejdere og de andre beboere kan få trygheden tilbage i deres hverdag.

Jesper Christensen, Københavns socialborgmester, Soc.dem.

Helt afgørende er ifølge FOA og Københavns Kommune oprettelsen af en ny særlig institutionstype til 150 psykisk syge i regionerne. Et tilbud, der går ind under psykiatriloven i stedet for sociallovgivningen, og som givere øgede magtbeføjelser svarende til dem, man har i behandlingspsykiatrien.

Men øget tvang i psykiatrien på specialiserede socialpsykiatriske afdelinger er ikke den rette løsning, og forslaget er ligefrem i strid med grundloven og menneskerettighederne, lyder kritikken fra flere organisationer som blandt andre Institut for Menneskerettigheder og Landsforeningen Sind med flere.

Det får blandt andet socialordfører for Socialdemokratiet Pernille Rosenkrantz-Theil til at foreslå, at lovforslaget kommer i høring på ny. Og det er det, der får FOA og den københavnske socialborgmester til at reagere.

- Det vil være tragisk, hvis vi ikke får nogle nye tilbud, der kan rumme de farligste og sygeste mennesker, så vores medarbejdere og de andre beboere kan få trygheden tilbage i deres hverdag. Der skal hverken være mere eller mindre tvang, end psykiatrien allerede har i dag på hospitalerne, men man skal selvfølgelig kunne lukke en dør, hvis der opstår farlige situationer, eller hvis man skal forsøge at få styr på stofferne, siger Københavns socialborgmester Jesper Christensen.

De nye og mere magtfulde redskaber indebærer blandt andet retten til at låse en yderdør, kontrol af besøgende og kropsvisitation af beboerne samt retten til at åbne post, undersøge beboerens private rum og ejendele og et nej til at forlade institutionen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik