Flere partier vil indføre aldersgrænse for køb af lattergas

Lattergas er blevet et populært rusmiddel blandt mange unge. Nu vil flere partier indføre aldersgrænse for køb af gassen.

Du har måske set dem ligge og flyde i de københavnske gader. Små grå patroner. Lattergaspatroner. De seneste par år har en ny tendens nemlig vist sig hos de danske unge: Lattergas som rusmiddel.

Og de unges stigende misbrug af lattergas er da også noget, der gør indtryk på politikerne. Nu mener flere partier nemlig, at der bør være en aldersgrænse på, hvornår man kan købe lattergaspatroner.

I SF synes man, at det er vigtigt at stoppe salget af lattergaspatroner til unge, fordi det kan ende ud i et reelt misbrug.

- Vi har som samfund et ansvar for at passe på de unge mennesker. Vi ved, at lattergas kan føre til misbrug og alvorlige nerveskader. Derfor skal vi, ligesom vi forbyder unge under 18 år at købe stærk alkohol og cigaretter, sørge for, at de ikke kan få lov til at købe lattergas, når det kan skade dem, siger Jacob Mark, SF.

quote Det er meget tydeligt, at de unge mennesker, der bruger det her, ikke skal hjem og lave flødeskum med mor og far. De bruger dem som beruselse.

Sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Mette Abildgaard.

Også Det Konservative Folkeparti er positive over for en aldersgrænse. De ser helst, at det bliver gjort mindre tilgængeligt for unge mennesker at købe lattergaspatroner, fordi det ifølge dem har meget store sundhedsmæssige konsekvenser.

- Det er meget tydeligt, at de unge mennesker, der bruger det her, ikke skal hjem og lave flødeskum med mor og far. De bruger dem som beruselse, siger sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Mette Abildgaard.

Fakta om lattergas

Aldersgrænse er ikke nok

Det er ulovligt at sælge lattergaspatroner som rusmiddel. I onsdags kunne TV 2 Lorry dog dokumentere, at det er let for unge mennesker at anskaffe sig lattergaspatroner i mange københavnske kiosker. En 16-årig kunne nemlig uden problemer købe lattergas i ni forskellige kiosker.

Hos Dansk Folkeparti er man enige i, at det er et stort problem, at lattergaspatroner er så tilgængelige, som de er. Men en aldersgrænse er slet ikke nok til at løse problemet.

- Lattergaspatroner skal udelukkende bruges til madlavning og flødeskum. Og en aldersgrænse er ikke nok, for så køber personer på over 18 år bare patroner til dem på under 18 år, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Ifølge Dansk Folkeparti skal det være helt ulovligt at købe lattergaspatroner, medmindre man har et reelt formål.

De unge må tage ansvar

Det er dog ikke alle partier, der er enige i, at lovgivning er løsningen på problemet med salg af lattergas. Hos Liberal Alliance mener man, at det handler om noget helt andet.

quote Det er ikke statens opgave at sørge for, at det ikke sker. Det er vigtigere at lære de unge mennesker at tage et ansvar.

MayBritt Kattrup, sundhedsordfører i Liberal Alliance.

- Det er ikke statens opgave at sørge for, at det ikke sker. Det er vigtigere at lære de unge mennesker at tage et ansvar, siger MayBritt Kattrup, sundhedsordfører i Liberal Alliance.

May-Britt Kattrup erkender, at det er et problem, når unge bruger produkter til andet, end det er tiltænkt, men en lovgivning på området kan hurtigt blive skruen uden ende, mener hun.

- Vi har masser af produkter, som kan være farlige, hvis man bruger dem forkert. Vi skal ikke ind og forbyde et flødeskumsprodukt. Skal vi så også forbyde husholdningssprit, hvis vi begynder at blande det i nydelsesprodukter, fordi det er billigt og virker euforiserende, siger sundhedsordføreren.

Venstre ønsker på nuværende tidspunkt ikke at indføre en aldersgrænse, mens Socialdemokraternes sundhedsordfører gør opmærksom på, at problemstillingen omkring lattergas ikke har været drøftet i partiet.

Som vi afslørede i går er lattergaspatroner meget nemme at få fat på. På bare tre timer fandt vores reporter 9 kiosker i københavnsområdet, hvor teenagere helt uden problemer kunne købe patronerne. Det er nemt at få fat på - og at det er farligt at indtage kan Patrick Bennett bevidne - på et tidspunkt inhalerede han 50-100 lattergaspatroner dagligt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Klaus Bondam

Klaus Bondam vender tilbage til politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere