Flere indbyggere i København: Babyer driver væksten

Trods storstilede planer om enorme boligbyggerier i København betyder befolkningstilvæksten, at der fortsat vil være rift om boligerne i hovedstaden

Og på et hospital i den indre by
der begynder livet på ny
en kvinde hun skriger og klynker sødt
og så med ét er drengen født.

Ordene blev sunget af Kim Larsen i 1976 og egner sig aldeles godt til denne artikel. Den handler nemlig om befolkningsvæksten i København, og hvor en stor del af den, der indtil for nylig skyldtes, at hovedstaden støvsugede resten af landet for indbyggere i form af tilflyttere. 

Nu drives væksten derimod af tilflyttere fra udlandet - såkaldte expats - og af babyer. Masser af babyer. Det giver en befolkningsudvidelse, der kræver boliger. Masser af boliger.

Næsten 200.000 flere

Ved starten af 2018 havde Københavns Kommune 613.319 indbyggere, og det tal ventes at stige til 624.231 personer til næste år. Altså en stigning på omkring 11.000 mennesker - på bare et år. 

Og selv om meget tyder på at tilflytningen fra andre kommuner er enten standset helt eller taget af, så vokser København videre. I 2030 vil der være over 100.000 indbyggere flere end i dag - og i 2050 når hovedstaden et indbyggertal på omkring 797.000.

Mange børnefamilier vælger at flytte ud af København, men det forventede antal børnefødsler er så højt, at det mere end rigeligt kommer til at opveje fraflytningen. Og dertil kommer, at der hvert år flytter tusinder af udlændinge til København - de er også med til at drive befolkningsvæksten i vejret.

Dermed skal der - ifølge Københavns Kommunes egne tal - være plads til godt 183.000 flere indbyggere end i dag. Og selv om mange af dem vil være babyer, der bor hjemme hos far og mor - så vil der stadig være et stort behov for nye boliger i hovedstaden.

I sidste uge præsenterede overborgmester Frank Jensen, Socialdemokratiet, sammen med regeringen et forslag om at etablere "Lynetteholmen" - en kunstig ø i forlængelse af Refshaleøen. Her skal der bygges boliger i stor stil - boligbyggeriet kan begynde i 2035 - og de sidste boliger vil stå indflytningsklar i 2070.

Dermed bliver det ikke Lynetteholmen alene, der effektivt hjælper Københavns Kommune af med en stadigt længere boligkø. Sideløbende udbygges Nordhavn og skal ende med 40.000 indbyggere - men der er stadig et stykke vej i forhold til at skaffe boliger til næsten 200.000 mennesker.

5.600 nye boliger om året

- Selv om vi bygger Lynetteholmen, skal vi alligevel holde dampen oppe på boligbyggeriet her og nu. Det er heldigvis i høje omdrejninger. Vi har lige nu den højeste byggeaktivitet siden 2. Verdenskrig med 5.600 nye boliger sidste år – og det tempo vil fortsatte de kommende år i Nordhavn, på Amager, i Ørestad, Carlsberg, Grønttorvet i Valby, Tingbjerg mv. samt med ændring af erhvervsbyggeri til bolig i den eksisterende by, siger overborgmester Frank Jensen til TV 2 Lorry.

quote Vi har lige nu den højste byggeaktivitet siden 2. Verdenskrig

Overborgmester Frank Jensen

Han forklarer videre, at målet med byggetempoet er, at priserne skal kunne holdes i ro. Det gælder både den massive udvidelse, der ligger i Lynetteholmen og det generelle byggetempo.

- Vi sørger også for at hver fjerde nye bolig er almen, så København ikke bliver en ren VIP-by. Det er min allervigtigste opgave som overborgmester at sørge for, at København også i fremtiden er en blandet by med plads til alle indkomstgrupper, lyder det fra overborgmesteren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik