Flere fødsler i vente: Nu vil region have ny fødeafdeling til københavnerne

En ny fødeafdeling på Bispebjerg Hospital kan blive en realitet i fremtiden.

Som kommende forælder i Københavns Kommune bliver man tilknyttet en fødeafdeling på et af Region Hovedstadens hospitaler i enten Herlev, Hvidovre eller Rigshospitalet.

Men for fremtiden kan gravide også nedkomme med guldklumpen på Bispebjerg Hospital.

Hvert fald hvis det står til Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, som i dag har indstillet til regionsrådet, at der etableres et såkaldt kvinde-barn center på det gamle hospital i den nordvestlige del af Københavns Kommune.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelse. 

Lars Gaardhøj (S), der er medlem af Regionsrådet og Sunhedsudvalget, fortæller her, hvorfor udvalget prioriterer en ny fødeafdeling.

Flere fødsler i hovedstaden i fremtiden

Beregninger viser, at befolkningen i hovedstadsregionen forventes at vokse med op til 160.000 borgere indtil 2030. Det betyder også, at antallet af årligt ventes at stige med 22 procent, hvilket svarer til 4.800 ekstra fødsler om året.

Derfor glæder det regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet, der bakker op om kvinde-barn centret på Bispebjerg Hospital. 

- Det er en vigtig beslutning, der handler om at skabe bedre rammer på vores hospitaler, så vi kan sikre en tryg graviditet og fødsel for alle nye forældre i regionen, lyder det fra regionsrådsformanden. 

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen er det allerede nu svært for fødestederne at leve op ambitionerne om at give de fødende en god og sammenhængende oplevelse i forbindelse med familieforøgelsen.

Samtidig medfører det stigende antal fødsler også en mangel på jordemødre.

- Jeg er ikke tilfreds med, at fødestederne er tvunget til at fokusere ressourcerne på den sikre fødsel - og kan i dag ikke altid tilbyde den optimale fødselsforberedelse. Derfor er dette et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger hun. 

Nyt fødested optimalt for oplæring af nye jordemødre

Regionens center for HR arbejder allerede nu sammen med hospitalerne for at løse manglen på jordemødre med flere konkrete tiltag.

Her nævner regionen blandt andet muligheden for at flytte opgaver til andre faggrupper og øge optaget af jordemoderstuderende.

Hos Institut for Terapeut- og jordemoderuddannelser på Københavns Professionshøjskole, der uddanner de fleste af jordemødrene, som ansættes i Region Hovedstaden, glæder man sig over udsigten til endnu en fødested.

- Fagligt er det meget tilfredsstillende, at der etableres en fødeafdeling på Bispebjerg. Udover at det er et godt tilbud til familierne, giver det et godt læringsmiljø for studerende. Et fødested på 3.500 – 4.000 fødsler har den rette volumen til at sikre den faglige kvalitet i uddannelsesmiljøet. Omvendt kan vi se, at de meget store fødesteder præget af travlhed oplever et større frafald af jordemoderstuderende, siger Katrine Hornum-Stenz, som er institutchef for Institut for Terapeut- og jordemoderuddannelser.

Nu venter en endelig afgørelse, der træffes efter behandling i Region Hovedstadens forretningsudvalg den 18. september og i regionsrådet den 25. september. 

FAKTA OM FØDSLER I REGION HOVEDSTADEN

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20210113-131730-5-1920x1280we

100.000 borgere bør koge vandet efter fund af colibakterier

Brystkræft

playOp til 58 dages svartid: Coronaen har givet store forsinkelser på brystkræftscreeninger

KOL-træning

Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

Tina Heide 2

Hun har OCD: Corona forværrer hendes helvede

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere