Flere fødsler i vente: Nu vil region have ny fødeafdeling til københavnerne

En ny fødeafdeling på Bispebjerg Hospital kan blive en realitet i fremtiden.

Nyfødt på Hvidovre Hospital Foto: Ulrik Jantzen / Presse

Som kommende forælder i Københavns Kommune bliver man tilknyttet en fødeafdeling på et af Region Hovedstadens hospitaler i enten Herlev, Hvidovre eller Rigshospitalet.

Men for fremtiden kan gravide også nedkomme med guldklumpen på Bispebjerg Hospital.

Hvert fald hvis det står til Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, som i dag har indstillet til regionsrådet, at der etableres et såkaldt kvinde-barn center på det gamle hospital i den nordvestlige del af Københavns Kommune.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelse. 

02:27

Lars Gaardhøj (S), der er medlem af Regionsrådet og Sunhedsudvalget, fortæller her, hvorfor udvalget prioriterer en ny fødeafdeling.

Luk video

Læs også Hospital gør klar til mange sommerfødsler: Her fødes flest børn

Flere fødsler i hovedstaden i fremtiden

Beregninger viser, at befolkningen i hovedstadsregionen forventes at vokse med op til 160.000 borgere indtil 2030. Det betyder også, at antallet af årligt ventes at stige med 22 procent, hvilket svarer til 4.800 ekstra fødsler om året.

Derfor glæder det regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet, der bakker op om kvinde-barn centret på Bispebjerg Hospital. 

- Det er en vigtig beslutning, der handler om at skabe bedre rammer på vores hospitaler, så vi kan sikre en tryg graviditet og fødsel for alle nye forældre i regionen, lyder det fra regionsrådsformanden. 

Læs også Babyboom i hovedstaden betyder massive investeringer

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen er det allerede nu svært for fødestederne at leve op ambitionerne om at give de fødende en god og sammenhængende oplevelse i forbindelse med familieforøgelsen.

Samtidig medfører det stigende antal fødsler også en mangel på jordemødre.

- Jeg er ikke tilfreds med, at fødestederne er tvunget til at fokusere ressourcerne på den sikre fødsel - og kan i dag ikke altid tilbyde den optimale fødselsforberedelse. Derfor er dette et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger hun. 

Nyt fødested optimalt for oplæring af nye jordemødre

Regionens center for HR arbejder allerede nu sammen med hospitalerne for at løse manglen på jordemødre med flere konkrete tiltag.

Her nævner regionen blandt andet muligheden for at flytte opgaver til andre faggrupper og øge optaget af jordemoderstuderende.

Læs også Fødeafdeling vækker opsigt: "En imponerende nedgang"

Hos Institut for Terapeut- og jordemoderuddannelser på Københavns Professionshøjskole, der uddanner de fleste af jordemødrene, som ansættes i Region Hovedstaden, glæder man sig over udsigten til endnu en fødested.

- Fagligt er det meget tilfredsstillende, at der etableres en fødeafdeling på Bispebjerg. Udover at det er et godt tilbud til familierne, giver det et godt læringsmiljø for studerende. Et fødested på 3.500 – 4.000 fødsler har den rette volumen til at sikre den faglige kvalitet i uddannelsesmiljøet. Omvendt kan vi se, at de meget store fødesteder præget af travlhed oplever et større frafald af jordemoderstuderende, siger Katrine Hornum-Stenz, som er institutchef for Institut for Terapeut- og jordemoderuddannelser.

Nu venter en endelig afgørelse, der træffes efter behandling i Region Hovedstadens forretningsudvalg den 18. september og i regionsrådet den 25. september. 

Læs også Pressede jordemødre flygter fra det offentlige

FAKTA OM FØDSLER I REGION HOVEDSTADEN

• In-house fødeklinikker - For at imødekomme mange nybagte familiers ønske om en mindre ”hospitaliseret” fødeoplevelse har regionsrådet allerede besluttet, at der i løbet af 2019 indrettes en skærmet in-house fødeklinik på hver af de fire nuværende fødesteder, og der skal etableres en fælles regional hjemmefødselsordning. Der er fra 2019 afsat 12 mio. kr. årligt (3 mio. kr. til hvert fødested) til øget driftsudgifter til in-house fødeklinikkerne.

• Nyt fødestedsted på Bispebjerg - På Bispebjerg Hospital vil der være plads til 3.500 fødsler om året, hvilket i et regionalt perspektiv vil blive den mindste fødeafdeling, men på landsplan vil det være det 6.-8. største blandt landets 20 fødeafdelinger. Et nyt kvinde-barn center vil kunne rummes inden for rammerne af kvalitetsfondsbyggeriet på Bispebjerg.

Kilde: Region Hovedstaden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik