Flere fædre tager længere forældreorlov i Københavns Kommune

I Københavns Kommune er der på bare fem år sket en tredobling i andelen af fædre, der holder forældreorlov i mindst 14 uger.

I dag besøgte overborgmester Frank Jensen (S) Fars Legestue på Nørrebro for at høre fædrene, hvad de tænker om længere forældreorlov til mænd. Foto: Københavns Kommune

Når der sker familieforøgelse på hjemmefronten blandt de ansatte i Københavns Kommune, er det ikke kun de kvindelige medarbejdere, der holder flere måneders forældreorlov. Det gør mændene også.

En ny opgørelse fra Københavns Kommune viser, at 62 pct. af de mandlige medarbejdere, der fik barn i 2017, holdt forældreorlov i otte uger eller mere. 36 pct. var på orlov i mindst 14 uger.

Til sammenligning var der kun 32 pct. af de mandlige medarbejdere, der fik barn i 2013, der holdt forældreorlov i otte uger eller mere.

  Foto: Københavns Kommune

Nu vil Københavns Kommune arbejde på, at udviklingen fortsætter, så der i fremtiden er endnu flere fædre, der holder længere barsel. De vil blandt andet se på muligheden for fleksibel orlov og obligatoriske forældreorlovssamtaler. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Overborgmester Frank Jensen (S) påpeger dog yderligere et forslag til et initiativ:

- Noget tyder på, at nogle medarbejdergrupper, særligt dem med korte uddannelser, ikke bruger forældreorlov i samme omfang som eksempelvis akademikere, siger han i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Derfor vil vi se på, om der er behov for at sætte ind for eksempel med mere oplysning. Alle fædre skal kende til deres rettigheder, når det gælder samvær med familien.

Om forældreorlov for kommunalt ansatte:

  • Kommunalt ansatte fædre har ret til to ugers fædreorlov med løn, som skal afholdes inden for de første 14 uger efter barnets fødsel. Reglerne omfatter også ”medmødre” (det vil sige den anden mor i et lesbisk forældrepar).
  • I 2015 fik kommunalt ansatte fædre tildelt en ekstra uges forældreorlov med løn i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Det betyder, at fædre i dag har ret til syv ugers forældreorlov med løn - udover de to ugers øremærket fædreorlov kort efter barnets fødsel. Derudover har de ret til yderligere seks ugers forældreorlov med løn, som dog skal deles med moren, hvis hun også er kommunalt ansat.

 Kilde: Københavns Kommune

Se mere

Tal fra kommunen understøtter Frank Jensens pointe. Ifølge pressemeddelelsen er der er forskel på, hvilke medarbejdergruppper der vælger at tage forældreorlov.

Det er særligt de mandlige akademikere, der holder mindst otte ugers orlov. Helt præcist 81 pct. Modsat holder kun 15 pct. af de ufaglærte mandlige medarbejdere mindst otte ugers orlov. 35 pct. af de mandlige specialarbejdere holder orlov i mindst otte uger.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik