Fixerum har rykket stoffer væk fra gaden

Ny undersøgelse viser, at et flertal af beboerne på Vesterbro er glade for bydelens fixerum, men de beboere, der bor tættest på, oplever råb og skrig.

Fixerummet Skyen ligger på Vesterbro og blev oprettet af Mændenes Hjem i 2012. Foto: Niels Ahlmann Olesen - ritzau/Scanpix

04:18

TV 2 Lorry juni 2017. Narkomaner får hjælp til at fixe sterilt og sikkert.

1 af 2

Brugte kanyler på legepladserne, og misbrugere, der forsøger at indtage stoffer i trappeopgange, er blevet et langt sjældnere syn på Vesterbro i København, efter at bydelen fik to stofindtagelsesrum i 2012 og 2016. 

I det hele taget er beboerne på Vesterbro mindre generede af bydelens stofmisbrugere end tidligere, og 6 ud af 10 borgere er enten positive eller meget positive over for de såkaldte fixerum.

Det er konklusionen i en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse, der for første gang har set på, hvordan det er at være nabo til et tilbud, hvor misbrugere under overvågning af sundhedspersonale kan indtage stoffer som kokain og heroin.

Det skriver Kristlig Dagblad.

Efter årelang politisk debat trådte i 2012 en lovændring i kraft, der gjorde det muligt at indtage stoffer i særlige stofindtagelsesrum. 

På Vesterbro er der oprettet to fixerum. Skyen blev oprettet af Mændenes Hjem i 2012, mens Københavns Kommune oprettede fixerummet H17 i 2016. Derudover er der etableret stofindtagelsesrum i Odense, Aarhus og Vejle. 

Ifølge den seneste opgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet var der ved udgangen af 2016 registreret 9.425 brugere af stofindtagelsesrummene, hvoraf 90 procent var registreret i København. 

Læs også En million fix i Vesterbros fixerum uden et dødsfald

Uro omkring stofindtagelsesrum

Lektor Esben Houborg fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet står bag den nye undersøgelse, som bygger på 30 interviews og et spørgeskema til 600 beboere på indre Vesterbro.

Han forklarer, at mens 60 procent er glade for bydelens to stofindtagelsesrum, så har lidt over hver 10. en negativ holdning til rummene. 

 - Beboerne bliver ikke konfronteret med stofindtaget på gaden på samme måde som tidligere. Men samtidig viser undersøgelsen, at der i områderne rundt om stofindtagelsesrummene er uro og problemer med affald. Derfor er de nærmeste beboere generet og i nogle tilfælde også negative over for tiltaget, siger Esben Houborg til Kristeligt Dagblad. 

Formanden for Vesterbro Lokaludvalg, Thomas Egholm, mener, at de to stofindtagelsesrum på Vesterbro er et fremskridt, fordi færre indtager deres stoffer på gaden. 

Læs også Sådan ser Vesterbros nye fixerum ud indefra

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik