Fanget i limbo: "Jeg vil hellere dø end leve sådan her"

Mennesker på tålt ophold lever i et limbo uden håb om en bedre fremtid. Institut for Menneskerettigheder påpeger, at der er en stor risiko for, at Danmark overtræder menneskerettighederne.

På de københavnske gader lever Nabintu fra den ene dag til den anden.

- Jeg overlever ved at samle flasker og får nogle gange lidt hjælp af mine venner, siger han.

quote - Det her ikke et godt liv. Det er faktisk slet ikke noget liv,

 Nabintu

Men selv med venners hjælp, lever han et liv i total tomgang og samtidig konstant uvished om, hvad morgendagen bringer. Det eneste, han føler sig helt sikker på, er, at han er uønsket her i landet – uvelkommen.

- Det her ikke et godt liv. Det er faktisk slet ikke noget liv. Jeg vil hellere dø, end at leve sådan her, siger han opgivende. 

Nabintu er tidligere officer i hæren i Congo, men måtte flygte fra landet, fordi præsidenten fandt ud af, at han hjalp én af landets populære systemkritikere - præsten Kutino Fernando - der er idømt til 20 års fængsel for regeringskritiske aktiviteter:

- Jeg hjalp ham i fængslet, fordi jeg begyndte at fatte sympati for hans ideologier, og det fandt præsidenten Joseph Kabila ud af, fortæller han.

De danske myndigheder kan ikke sende Nabintu hjem, fordi der er grund til at tro, at det vil koste ham livet. Samtidig mener myndighederne også, at der er alvorlig grund til at antage, at han kan have medvirket til krigsforbrydelser som ledende officer i DR Congo.

- Jeg har aldrig slået nogle ihjel. Jeg har aldrig tortureret nogle, men jeg har beordret mine soldater til at arrestere 4 officerer fra Rwanda, fortæller han og påpeger, at han aldrig er blevet dømt i en retssag.

De Usynlige

Men på grund af myndighedernes antagelser er han dømt til at leve et liv uden rettigheder og i total uvished om sin fremtid.

- Jeg har en god uddannelse, men jeg kan ikke få lov at bidrage med noget. Det er umuligt for mig at skabe mig et liv. 

Amnesty International er bekymrede over den seneste udvikling for de, der lever på tålt ophold.

- Alle eksperter siger, at du går til grunde i det system vi har, idet du ikke har noget at foretage dig. Du har intet at stå op til. Du har ingen muligheder. Din fremtid er væk. Den er sort, siger Ole Hoff-Lund, der er pressechef for Amnesty International og fortsætter:

- Når de har været på tålt ophold i 3-4 år, er vi nødt til at finde en ny model for de mennesker. Vi er nødt til at give dem en ny chance, så vi ikke gør os skyldige i, at mennesker går til grunde. 

Vicedirektør Louise Holck fra Institut for Menneskerettigheder understreger, at det står meget skidt til rent menneskeretsligt, når man er på  tålt ophold i Danmark 

- Vi har peget på, at der er en stor risiko for, at Danmark overtræder menneskerettighederne, især hvis perioden de her mænd er på tålt ophold trækker ud i flere år. 

 

Du kan se hele Nabintus historie på Lorry+ i aften kl. 19.55, når vi viser tredje afsnit i vores dokumentarserie ”De Usynlige”.

Du kan også se afsnittet her

Nabintu er et opdigtet navn. Mandens fulde identitet er redaktionen bekendt. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

ond kø

playMiljøhensyn kan stoppe motorvej til Hillerød - politikerne er splittede

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere