Fætter, kone og sønner er med i klubben - men det er ikke nepotisme

Ishockeyklubben Copenhagen Lions er lige nu hårdt ramt af anklager om nepotisme, men næstformanden afviser anklagerne.

Som TV 2 Lorry tidligere har kunnet fortælle, så er ishockeyklubben Copenhagen Lions, som driver Ørestad Skøjteklub, sat under skærpet tilsyn af Københavns Kommune.

Det sker efter flere forældreklager til kommunen, hvor ishockeyklubben bliver anklaget for nepotisme og for at favorisere klubbens førstehold på bekostning af børn og unge.

Nu træder en tidligere sportschef og ungdomstræner frem og fortæller om deres oplevelser i Copenhagen Lions. En klub, som ifølge dem bliver styret med hård hånd af klubbens næstformand.

Sportschef fyret

For 3 måneder siden var canadiske Keath Boulter sportschef hos Copenhagen Lions i Ørestad Skøjtehal. Det samarbejde stoppede dog meget pludseligt den 16. januar i år efter et halvt år.

- Jeg blev fyret på e-mail. Der stod noget i stil med, at jeg skulle fyres. Jeg bad om en forklaring. Men det fik jeg ikke, fortæller han til TV 2 Lorry.

Næstformand Mogens Friborg bekræfter fyringen.

- Vi valgte at lave en bortvisning af Keith Boulter. Dels på grund af en opstået situation, men også på grund af nogle samarbejdsvanskeligheder, som der har været løbende. Mere kan jeg ikke fortælle på nuværende tidspunkt.

Kan du ikke uddybe det, for det lyder forholdsvist kryptisk?

- Nej, det er vel ikke kryptisk, at vi som forening og bestyrelse har lov til at gå ind og bortvise en træner, hvis de ikke lever op til de forventninger, som klubben har, lyder det fra Mogens Friborg.

quote Mogens Friborg gør, hvad han vil. Der er ingen fordeling af magten. Bestyrelsen består af hans søns bedste ven, hans fætter og et par stykker til

Keath Boulter, tidligere sportschef i Copenhagen Lions

Flere frivillige forlod klubben

Efter bortvisningen valgte flere frivillige at forlade klubben. En af dem var Casper Carr. Som ungdomstræner, mente han, at ungdommen blev nedprioriteret i klubben.

- Jeg synes ikke, at det er et sted jeg vil arbejde. Især ikke når folk bliver fyret på det grundlag, de bliver fyret på. Så er det ikke det værd, selvom vi er der for børnene, og vi bruger så mange timer derude.

Både Casper Carr og den tidligere sportschef mener begge, at Copenhagen Lions har alt for meget fokus på klubbens førstehold på bekostning af børn og unge. De mener også at alt for meget af magten er koncentreret omkring klubbens næstformand.

- Mogens Friborg gør, hvad han vil. Der er ingen fordeling af magten. Bestyrelsen består af hans søns bedste ven, hans fætter og et par stykker til, siger Keath Boulter.

Tung sky af beskyldninger

Lige nu fyger det med anklager om nepotisme, som hænger som en tung sky over klubben.

Ifølge aktindsigter fra København kommune har flere forældre og tidligere frivillige i Copenhagen Lions nemlig klaget over magtkoncentrationen omkring næstformanden Mogens Friborg.

- Hvis man har et problem med et af familiemedlemmerne derude. Så er det meget hurtigt, at der bliver skabt dårlig stemning omkring én i klubben. Det er jo nærmest en familievirksomhed, som kører derude for skattekroner, siger Casper Carr.

Den omfattende historie tager sin begyndelse ved Copenhagen Lions stiftende generalforsamling i 2014. Her blev Mogens Friborg valgt som bestyrelsesformand. Herudover blev hans bror valgt som kasserer, og hans ældste søn valgt som bestyrelsesmedlem i den fem mand store bestyrelse. Mogens Friborgs yngste søn blev endvidere valgt som suppleant.

Ingen nepotisme trods fætter i bestyrelsen

Da Copenhagen Lions i 2016 overtog driften for Ørestad Skøjtehal, blev Mogens Friborg ansat som driftsansvarlig for hallen og måtte derfor ikke besidde posten som bestyrelsesformand. Derfor bestrider han i dag posten som næstformand i bestyrelsen, hvor også hans fætter nu sidder som kasserer. Samtidig er en af sønnens venner nu valgt ind som bestyrelsesformand.

Men Mogens Friborg preller af på anklagerne om nepotisme.

- Hvis man tager bestyrelsen i dag, så har jeg hverken familiemedlemmer eller nogen venner siddende i bestyrelsen.

Men din fætter sidder jo i bestyrelsen?

- Der sidder en fætter som kasserer. Det gør der. Men det er ikke mig, som har ansat ham, forsvarer Mogens Friborg sig med.

quote Nepotisme handler om at forfordele sin familie og sine venner. Hvilket absolut ikke er sket i denne her sammenhæng.

Mogens Friborg, næstformand i Copenhagen Lions

Sønner ansæt som halmænd

Selvsamme fætter har også lejet et lokale i halbygningen, hvor han tjener penge på sin massageforretning. Herudover er Mogens Friborgs to sønner nu ansat som halmænd i Ørestad Skøjtehal. Men selvom Mogens Friborgs kone også modtager vederlag som webansvarlig for klubben, mener han altså ikke, at der er tale om nepotisme. 

- Nej. Nepotisme handler om at forfordele sin familie og sine venner. Hvilket absolut ikke er sket i denne her sammenhæng.

Men de modtager vel løn?

- Ja, men det er der vel ikke noget galt med. Vi har et ansættelsesudvalg i bestyrelsen. Et uvildigt ansættelsesudvalg som har ansat mine børn. Så det kan jeg ikke se noget problem ved.   

Det er Københavns Kommune, som finansierer driften af Ørestad Skøjtehal med 4,6 millioner kroner om året. Derudover modtager Copenhagen Lions 250.000 kroner om året i kommunalt tilskud fra 2015-2018. Kommunen satte for nylig Copenhagen Lions under skærpet tilsyn. Blandt andet på grund af klagerne om nepotisme i klubben. Derfor vil kommunen nu sidde med ved hvert bestyrelsesmøde fremover og samtidig granske klubbens økonomi.

- Jeg synes jo altid, at det er en god idé, at dele magten ud på så mange som muligt. Så vi ikke får de her bekymringer om nepotisme frem. Så derfor så vi da gerne en bredere bestyrelsessammensætning. Men det er op til generalforsamlingen at gøre det, siger Mads Kamp Hansen, Kultur- og fritidschef i Københavns Kommune.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sport

20_percent

playHæderkronet boldklub venter spændt på mulig genåbning: "Det betyder jo alt"

ipiccy_image

playTvillingebrødre på glatis: Hockeyfamilie lavede egen bane i baghaven

20180408-132422-L-1920x1277we

København vil være verdens mest aktive storby

Nicklas Bendtner

Bendtner er blandt strandede danskere i Dubai

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere