Fælledheste bliver hjemløse

Hestevenner fra Amager Fælled er sat i fuld galop - hestenes fold skal bortforpagtes, hvis det står til Naturstyrelsen.

Langt ude på Amager - derude hvor det er helt fladt, goldt og øde. Der, hvor hestene næsten løber frit, hvor bevoksningen er lav og tørvet, og hvor vandet først blev dæmmet ude i 1943. 

Der, mellem det yderste af Vestamagers bebyggelse og Københavns Lufthavne, ligger Fælledhestene - en frivilligforening, hvis omdrejningspunkt er otte norske Nordbagger-heste.

Hestene har haft hjemme på fælleden de sidste 30 år, men nu er det snart slut. Naturstyrelsen vil nemlig ikke forlænge den aftale, de har med Foreningen Fælledhestene, og hestene skal derfor snart ud af folden. 

I stedet skal jordstykket i udbud til bortforpagtning. En beslutning som bestyrelsesmedlem i Foreningen Fælledhestene, Kim Knudsen, ikke synes om.

- Det ærger os rigtig meget, at det lige pludselig skal være økonomi, der bestemmer arealets frihed. Så bliver det kun for dem, som har heste i den dyre ende - og ikke for vores heste.

- Det her, det er jo et 30 år gammelt afgræsningsprojekt, som er iværksat af Skov- og Naturstyrelsen. Men det eneste, de siger til os nu, er, at vi må finde et andet sted til vores heste, hvis vi ikke har råd, siger Kim Knudsen til TV 2 Lorry.

Videre fortæller han, at de har været i dialog med Skov- og Naturstyrelsen om eventuelle mindre folde andre steder, men at de også her hører, at de skal forpagte, hvis de skal have noget.

- Vi vil selvfølgelig prøve at byde, men vi tror nok ikke helt på det - for vi har ikke midler nok. Og desuden kræver det en vis egenkapital at gå i gang, hvis man også skal til at hente EU-midler for fem år ad gangen. Vi fik først den endelige besked om bortforpagtning i starten af februar. Og så har vi deadline på at indsende udbudsmateriale i slutningen af måneden, lyder det fra en frustreret Kim Knudsen.

 

Naturstyrelsen: Normal procedure

Det er dog ikke for at genere, at man ikke forlænger aftalen med hesteforeningen, lyder det fra Skov- og Naturstyrelsen.

- Det er fordi, vi har kørt forskellige modeller i Skov- og Naturstyrelsen. Det her er simpelthen for at forenkle vores administration. Og så fordi det er det mest almindelige, siger skovridder Hans Henrik Christensen.

Han fortæller, at man fra statens side skal følge markedet, ellers kan de ikke stå skoleret for Rigsrevisionen.

- Vi ville blive kritiseret helt vildt, hvis vi ikke prøver vores forpagtninger af en gang i mellem og hører, hvad markedet kan bære. Og jorden på Amager er noget af det billigste, vi har.

- Så det er ikke for at snigløbe nogen eller noget. Men det kan jo også være, at det kun er dem, som afgiver bud. Og så er det jo så enkelt med det: for vi vil jo gerne fortsat lave en aftale med dem, lyder det afslutningsvis fra skovridderen.

Om Foreningen Fælledhestene kan rejse penge til forpagtningen, vil tiden vise.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

IMG_1689 (1)

Hunde skriger af smerte på Frederiksbergs gadehjørner - men kommunen mener, at de allerede har løst problemet

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere