Eventyrlysten forsker bliver ny leder af Nationalmuseet

Rane Willerslev bliver ny direktør for Danmarks største og primære kulturhistoriske museum.

Professoren, forfatteren og samfundsdebattøren Rane Willerslev bliver ny direktør for Nationalmuseet.

Kulturminister Mette Bock (LA) har netop udnævnt den 45-årige professor til posten, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelse.

- Mit mål er at udbygge museets faglige tyngde og frigive dets kreative energi, så det bliver et udfordrende, vildt og engagerende sted for de besøgende, siger han i pressemeddelslen. 

Røg svampe i radioen

Rane Willerslev har siden 2010 været professor i antropologi ved Aarhus Universitet, ligesom han fra 2015 har han også været adjungeret professor ved Oslo Universitet. Han har desuden været leder af Moesgaards etnografiske samling, ligesom han har været leder af det kulturhistoriske museum ved Oslo Universitet. 

Under sit ph.d.-studium ved Cambridge University tilbragte han tid som jæger i ødemarken, hvor han forskede i Jukagirernes liv.  

Men det var nok for en måneds tid siden, Rane Willerslev for alvor påkaldte sig offentlighedens opmærksomhed. I DR-radioprgrammet Operation Menneskejagt valgte han og medværten, antropologen Morten Nielsen at ryge pot og indtage svampe. Det blev for meget for DR, der valgte at fjerne programmet fra sine platforme, så det ikke længere kan høres. 

Bock: Den helt rigtige 

Svamperygningen til trods glæder kulturminister Mette Bock sig over at få en "stor og anerkendt kapacitet" som ny direktør.

- Rane Willerslev vil med sin store energi og idérigdom være i stand til at føre museet ind i en ny, nødvendig udvikling, hvor hans solide faglighed og analytiske sans på relevant vis kan tilføre museets forskning, bevaring og formidling et samtidigt og moderne tilsnit, siger hun.

Rane Willerslev tiltræder 1. juni.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Roskilde Festival Foto Maria Albrechtsen MortensenRitzau Scanpix

Kulturminister foreslår tilpasset støtteordning til festivaler

Zoologisk Have

Trods grønt lys: Zoologisk Have og andre kulturoplevelser åbner ikke mandag

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere