EU: Gør nu noget ved luftforureningen i København

Danmark kan ende i en retssag om traktatbrud, fordi der ikke er gjort nok ved luftforureningen i København.

Det er den grønne boks i baggrunden her, der måler forureningen på H. C. Andersens Boulevard. Foto: TV 2 Lorry

I har haft ti år til det, og alligevel har I ikke gjort noget. Det er budskabet fra EU-Kommissionen i en skrivelse til den danske regering, skriver Politiken.

Danmark har nemlig ikke overholdt de EU-regler om luftkvalitet, vi selv har været med til at vedtage. Luften i det indre København er ganske enkelt mere forurenet, end EU tillader. 

Læs også Høj luftforurening sender københavnere på hospitalet

- Når vi bryster os af at være grønne forløbere, så pynter det ikke, siger Kåre Press-Kristensen, der er formand for det Økologiske Råd, til Politiken. 

Han mener, at man let kunne have opfyldt EU's grænseværdier, hvis man f.eks,. havde stillet skrappere krav til lastbiler. 

EU er tilsyneladende enige. Alle de danske forklaringer på, hvorfor luftkvaliteten i København ikke er bedre, bliver fejet af bordet i skrivelsen fra EU. 

- Det må konstateres, at tilsidesættelsen stadig ikke er bragt til ophør. Kongeriget Danmark har undladt at træffe  alle de foranstaltninger, der er nødvendige for at opfylde alle sine forpligtelser, lyder det. 

Læs også Danske byer er livsfarligt forurenet

Siden 2010 har luftforureningen i Københan overskredet grænseværdierne for indholdet af kvælstofdioxid, viser de officielle indberetninger. Især en målestation ved H. C. Andersens Boulevard har i årevis målt for høje koncentrationer. Kvælstofdioxid kommer især fra tunge køretøjet med dieselmotor og er særdeles sundhedsskadeligt. 

- Vi skal selvfølgelig gøre noget ved problemet herhjemme, men det er vigtigt at sætte sagen i det rette perspektiv. I EU overskrides grænseværdien i 19 lande, og vores problemer er ikke store sammenlignet med andre, skriver Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen i en mail til Politiken. 

I et forsøg på at komme under EU's tilladte grænseværdier vil regeringen nu flytte målestationen længere væk fra trafikken og nedjustere de målinger, der er foretaget tæt på vejbanen. Men den går ikke, lyder det fra EU. De mener, målestationen står helt i overensstemmelse med reglerne, som det er nu. 

Læs også App skal sladre om mest forurenede områder

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik