Ét år efter rydningen: Stadig ikke flertal for legalisering

Selvom man holder et vågent øje med udlandets erfaringer, er det ikke noget, der har rykket ved holdningen hos de partier, der er imod at legalisere hash.

Det findes i alle former – som bolsjer, pastiller, smør, vingummier. I Colorado, USA, er cannabis til eget forbrug lovligt, og alle over 21 år kan købe det legalt i mindre mængder.

Colorado legaliserede som den første amerikanske stat cannabis i 2012, og siden er en række andre stater fulgt med, blandt andet Washington.

quote De meget socialt sårbare unge kan have svært ved at komme ud af det eller kunne styre det, når der sker en legalisering.

Yildiz Akdogan, S

Appel fra Nørrebro og Christiania: Legalisér hash

Som TV2 Lorry har kunnet fortælle, er hashhandelen stort set tilbage på det samme niveau på Christiania ét år efter rydningen af Pusher Street.

Det får flere på Christiania og Nørrebro til at appellere til, at man følger USA og andre europæiske lande og legaliserer hash for at fjerne bandernes indtægter. 

Endnu sparsomme erfaringer fra udlandet

Salget fra officielle cannabisbutikker startede først i 2014 i Colorado, og derfor mangler der stadigvæk en del forskning i, hvilken effekt legaliseringen har på forbruget blandt særligt de unge.

Indtil videre er billedet langt fra sort hvidt. Men i Colorado er der ifølge en undersøgelse fra Instituttet for Folkesundhed og Miljø ikke sket en nævneværdig stigning i de unges forbrug efter legaliseringen: Det er stadig cirka 20 procent af de adspurgte gymnasieelever, der siger, at de har brugt cannabis inden for seneste 30 dage.

 
 

quote Erfaringerne kommer til at tale sit eget sprog. Så jeg er slet ikke i tvivl om det bliver legaliseret.

Laura Lindahl, LA

Skeler til udlandet – men holder på holdning

Ved rydningen af Pusher Street var Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti imod en legalisering af cannabis. Selvom flere af partierne skeler til de erfaringer, man gør sig blandt andet i USA, er holdningen uændret i dag.

- Jeg tror ikke, man kan løse et ret omfattende problem ved at legalisere hash. De meget socialt sårbare unge, især drenge, som ender i hashmisbrug, kan have svært ved at komme ud af det eller kunne styre det, når der sker en legalisering, siger Yildiz Akdogan, medlem af Folketinget (S), til TV2 Lorry.

Også Venstre står fast på, at de ikke ønsker en legalisering af hash.

- Det afgørende for Venstre er Sundhedsstyrelsens udsagn om, at hash er skadeligt og vanedannende. Og så længe det måtte være tilfældet, så er vi imod en legalisering af hash, lyder det fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

LA: Dagsordenen rykker sig

Liberal Alliance, som går ind for at legalisere hash, er dog overbeviste om, at udlandets erfaringer kommer til at rykke ved nogle holdninger herhjemme.

- Man kan jo se rundt om i verden, at det rykker sig, dagsordenen rykker sig, debatten rykker sig, og erfaringerne kommer til at tale sit eget sprog. Så jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver legaliseret, siger Laura Lindahl, medlem af Folketinget (LA). 

Københavns Politi har tidligere anslået, at der handles hash for mellem 500 millioner og en milliard kroner om året – alene på Pusher Street.

- Det, som de her bander og kriminelle kæmper om, det er jo hashmarkedet. Så hvis man legaliserede hashmarkedet, ville man fjerne det her illegale marked fuldstændig, og så kunne man netop få Christiania tilbage, siger Laura Lindahl (LA).

Men det ser hverken Socialdemokratiet eller Venstre som en løsning. 

- Det er ikke noget argument for frigivelse af hash, at der er kriminelle, som ikke opfører sig ordentligt på Nørrebro eller Christiania – frigivelse af hash er et sundhedsmæssigt aspekt, og det skal vurderes ud fra det, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører (V), til TV2 Lorry.

Folketingets retsudvalg var på besøg i Colorado et år efter, det blev vedtaget at legalisere cannabis, og til oktober skal udvalget have repræsentanter fra Colorado på besøg for at høre om deres videre erfaringer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere