Erik blev anholdt af ”onani-patruljen” på et toilet på Amager

Tredje afsnit af TV 2 Lorrys serie ”Regnbuen over København” handler blandt andet om den forfølgelse bøsserne oplevede i København i 50’erne og 60’erne.

Det var med stor skam og smerte, at Erik Ladefoged som ung måtte fortælle sin mor, at han var bøsse.

- Min mor blev meget, meget ked af det, da jeg fortalte hende det. Hun satte sig i en stol og græd, og jeg gik i seng og sagde, sådan er det altså. Hun var sikker på, at det var fordi, at der ikke havde været en far i hjemmet. At det var hendes skyld. Og da jeg vågnede om morgenen, sad hun stadig i den stol.

Det var ikke let at være bøsse i København i 50’erne og 60’erne – hverken i familien eller i samfundet.

I aften kan du se 3. afsnit af serien ”Regnbuen over København kl. 19.30 i TV 2 Lorry. I afsnittet møder 29 årige Jobbe Pilgaard, der selv er homoseksuel, nogle af dem, der levede dengang. Blandt andet ægteparret Erik Ladefoged og Kim Nørgaard, der har været sammen i 50 år. Erik Ladefoged fortæller i afsnittet, hvordan han allerede som 15 årig begyndte at komme på visse offentlige toiletter, hvor bøsser kunne møde hinanden diskret.

Men det var ikke uden risiko. For Jens Jersild fra Sædelighedspolitiet havde fået sat et offentligt fokus på bøsser og ikke mindst unge mænd, som tjente en skilling som trækkerdrenge. Det skulle stoppes og den såkaldte ”onani-patrulje” blev sendt ud for at stoppe aktiviteterne.

- Uden af være i uniform, så gik de ind på toilettet og stod selv med ”den” fremme. Men de gjorde ikke noget. De stod bare og så om der var nogen, der gjorde noget – og var der det, så HAPS, så kom man ud i salatfadet, som holdt lidt længere nede ad gaden. Og det kom jeg på et tidspunkt, fortæller Erik Ladefoged.

Men opgøret mod Sædelighedspolitiet og mod den skam, der fulgte bøsserne var i gang, fortæller historiker fra Københavns Universitet Peter Edelberg i programmet. Aviser som Information, Politiken og Dagens Nyheder stillede sig kritisk over for Jersild.

- De har stor medlidenhed og stor sympati for homoseksuelle, og hvordan de bliver behandlet i samfundet. Det skaber en helt ny debat, at man kan gå ind og kritisere samfundet, fremfor at kritisere den før så forhadte minoritet, fortæller han.

Også hos bøsserne selv var en udvikling i gang. I programmet møder Jobbe Pilgaard tidligere aktivist i Bøssernes Befrielsesfront Sven Omann. Han kom fast i Bøssernes Hus på Christiania i 70’erne. Befrielsesfronten besluttede at bruge nye midler for at blive accepteret.

- "Bøsse" – det ville vi gerne hedde. Fordi så tog vi et skældsord - det værste skældsord, der var, det tog vi på os, og så kunne det ikke bruges imod os mere. Det var simpelthen en måde at smide det i sylten på menneskeheden, fortæller han i ”Regnbuen over København – Bøssernes Oprør”

Følg serien hver søndag i TV 2 Lorry kl. 19.30 eller når det passer dig her.

I webdokken Regnbuen over København kan du læse meget mere om bøssernes dramatiske historie i København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik