Er der senge nok? Vild uenighed om pladser til de hjemløse

Københavns Kommune mener, at der er herbergpladser nok - alligevel melder en række overnatningssteder for hjemløse alt udsolgt.

De hjemløses landsforening SAND slår nu et slag for, at der er desperat brug for flere herbergspladser i København.

Det kommer efter at politiet har brugt zoneforbuddet til at udvise en hjemløs af København. "For hjemløse er der intet alternativ til gaden! Der er intet andet sted at gå hen" har SAND sagt i forbindelse med episoden.

Allerede nu er stort set alle herberger fyldte i København, det viser en rundringning som TV 2 Lorry har foretaget, og når først vinteren kommer, er der brug for endnu flere pladser.

Sidste år alarmerede SAND også om mangel af pladser til hjemløse, selv efter åbningen af flere nødherberger og natcafeer. Det på trods af, at flere herberger meddelte om ledige pladser og at det ikke var nødvendigt at afvise hjemløse.

Så hvad er op og ned?

Københavns Kommune svarede på SANDs kritik i december 2017 og sagde:

- Det er sådan i år, lige såvel som andre år, at vi har mulighed for at tilbyde alle hjemløse, der har opholdstilladelse i Danmark, at komme indenfor at sove, sagde Steen Bo Pedersen, områdechef i Københavns hjemløseenhed.

Nu vender diskussionen altså tilbage. Sekretariatsleder i SAND, Ask Svejstrup, gentager foreningens budskab fra sidste år.

- I forhold til Herbergspladserne, leverer de (København, red.) ikke varen. De leverer ikke det antal pladser, der skal til. Dem skal de levere, men de er fløjtende ligeglade, siger han

På Kirkens Korshærs Herberg på Nørrebro i København er alle 88 herbergspladser udfyldte og der er sågar kø til at komme ind. I øjeblikket er natcafeen også helt fuld.

I vinteren 2017 havde de overbelægning i deres natcafe, hvilket de fik lov til at kommunen, selvom de kun er godkendt til 30 pladser og faktisk skal henvise den hjemløse, til et sted med plads.

- Vi har kigget på de her mennesker og vurderet, at den tur igennem byen simpelthen er for lang og, hvis vi kan bruge så stærkt et ord, livsfarlig for den hjemløse, fordi han er så træt, eller så kold, eller så påvirket af stoffer eller alkohol, at vi er bange for at du går, sætter dig på et hjørne og fryser ihjel, siger Patrycja Wyszomirska, afdelingsleder i Kirkens Korshærs Herberg og natcafe på Nørrebro.

Patrycja Wyszomirska anerkender, at Københavns Kommune har ret i, at der i statistikkerne er ledige pladser på opholdsstederne i København. Problemet er bare, at der stadig er mange hjemløse, der føler sig tvunget til at sove på gaden, fordi de ikke kan bruge pladsen.

Hun giver flere eksempler: Nogen hjemløse er ikke trygge ved at sove tæt sammen med andre hjemløse, af frygt for at få sine ting stjålet, derfor undgår de en natcafe, hvor man typisk deles om et rum. Andre kan af psykiske årsager ikke holde ud at sove på et deleværelse.

Og så er der de hjemløse par og dem med hund. Hvor hendes herberg er det eneste der kan tage imod dem.

- Langt hen ad vejen kan man sige, at det er korrekt, at man ikke skal oprette flere pladser når de alligevel er tomme, men så må man undersøge, om man må flytte de pladser, om de pladser skal have et andet udtryk, om der skal være noget andet personale på, siger hun.

Borgmesteren svarer: Jeg kan ikke gøre noget

TV 2 Lorry talte onsdag eftermiddag med socialborgmester i København, Mia Nyegaard, (Rad.) Hun mener at området skal løftes, det har faktisk været en mærkesag for hende både før og efter kommunalvalget. Men det er tilsyneladende lettere sagt end gjort.

- Kommunalt set skal vi have oprettet nogle flere pladser, jeg så gerne flere driftsoverenskomster med forskellige herberger, vi skal også gerne have dem renoveret, så de bliver ordentlige og tidssvarende, men det er en længere proces, siger hun.

Det lyder jo som om, at du egentlig har høje ambitioner på vegne af Københavns Kommune, hvor meget af det her kan du realisere indenfor den nærmeste fremtid?

- Ikke noget. Jeg bliver nødt til at kæmpe for det til hvert eneste budget og det kommer jeg til. Det håber jeg, at rigtig mange andre vil være med til at løfte, men så skal der meget mere fokus på socialområdet i Københavns kommune og det håber jeg også der kommer, siger Mia Nyegaard.

Gør I det som kommune godt nok, når der er gået et år og situationen ikke er forbedret?

Nej, det gør vi ikke. Der mangler penge til området, og jeg kan som borgmester ikke gøre andet, end at kæmpe for at få flere penge til området og at det bliver prioriteret. Men det er da klart, at hvis vi ikke kan skaffe tag over hovedet til de mest udsatte borgere, så gør vi det ikke godt nok, siger Mia Nyegaard.

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere