Enhedslisten kalder minister i samråd om førtidspensioner

​Troels Lund Poulsen kommer nu til at svare på om han vil justere lovgivningen om førtidspension og fleksjob.

Når Københavns Kommune ikke skeler til den seneste vejledning fra Beskæftigelsesministeriet om førtidspension, skyldes det, at det er en vejledning – og at en sådan ikke er juridisk bindende.

Derfor fortolker man efter loven, når man skal vurdere om borgere skal have ret til førtidspension. Og loven er stram, lyder det igen og igen fra beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev, Radikale Venstre.

Vejledningen er imidlertid ikke i strid med hvad der står i loven, lyder det onsdag i en skriftlig udtalelse fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, Venstre, til TV 2 Lorry.

Håber på ministers indrømmelse

For at finde ud af hvad der er op og ned i det spørgsmål har Enhedslistens beskæftigelsesordfører i Folketinget, Finn Sørensen, kaldt ministeren i samråd. Han er enig med Anna Mee Allerslev at lovgivningen er meget stram.

Finn Sørensen vil blandt andet spørge ministeren, om han er villig til at lave lovgivningen om.

- Jeg håber selvfølgelig, at han vil indrømme, at hvis vi skal slippe for at se de forfærdelige eksempler på sengepraktikker og alvorligt syge borgere, der bliver pisket ud i ressourceforløb og fleksjob af få minutters varighed – tit stik imod hvad lægerne anbefaler – så bliver vi nødt til at lave loven om, fordi det er faktisk det, loven siger, kommunerne skal gøre, siger han til TV 2 Lorry.

- Borgeren har bevisbyrden

Han er helt enig med ministeren i, at den seneste vejledning er helt i tråd med loven.

- Der står i loven, at hvis kommunen skønner, at borgeren kan udvikle noget arbejdsevne, så må kommunen ikke tilkende førtidspension. Så skal borgeren i et ressorceforløb. Intentionen med loven er at nedbringe antallet af førtidspensionister. Det er borgeren, der skal bevise, at borgeren ikke kan udvikle arbejdsevne. Det er rent Kafka, siger Finn Sørensen og fortsætter:

- Ankestyrelsen og domstolene har gang på gang godkendt praksis. Ankestyrelsen siger, at kommunerne opfylder intentionerne i loven. Så har man kun en opgave som minister, hvis man er utilfreds, og det er at lave loven om, siger han.

- Loven skal ikke være en undskyldning

Men selv om loven er som den er, friholder det ikke Københavns Kommune fra et ansvar, pointerer han.

- Det er ikke det samme som at hun (Anna Mee Allerslev, red.) skal bruge loven som en undskyldning for en meget hårdhændet fortolkning og praksis. Det er jo det, der tilsyneladende sker. 

Det er endnu uvist, hvornår samrådet i Folketingets beskæftigelsesudvalg finder sted - men det bliver formentlig først til august.

Så mange færre førtidspensioner tildeler kommunerne

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20200917-173607-L-1920x1277we

Ny undersøgelse afslører flere krænkelsessager med Frank Jensen

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

luftfoto-hampelandskolen

Gale tal bag skolelukning: To borgere tvinger kommune tilbage til regnemaskinen

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere