Elitesvømmerne flygter: Bellahøj Svømmestadion ramt af skimmelsvamp

Sundhedsmæssige risici får Dansk Svømmeunion til at flytte elitesvømmerne ud af Bellahøj Svømmehal efter en undersøgelse afslører skimmelsvamp i gulvene.

Bellahøj Svømmestadions gulve har skabt bekymringer de sidste par dage.

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser nemlig, at gulvene i Bellahøj Svømmestadion har bakterievækst og skimmelsvamp. Undersøgelsen har også testet luften og vandet, og de samlede resultater har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at meddele, at svømmehallens brugere ikke udsættes for en alvorlig sundhedsfare. Derfor er Bellahøj Svømmestadion fortsat åben.

quote Bellahøj er godkendt til almindeligt brug, men vores brug er ikke almindeligt brug

Lars Green Bach, sportschef i Dansk Svømmeunion

Men Dansk Svømmeunion er ikke overbevist, og de har derfor rykket elitesvømmerne ud af Bellahøj Svømmestadion.

- Det sundhedsmæssige aspekter af det, kan vi altså ikke stå på mål for i øjeblikket, så derfor har vi været nødt til desværre at flytte, siger Lars Green Bach, der er sportschef i Dansk Svømmeunion til TV2 Nyhederne og uddyber:

- Bellahøj er godkendt til almindeligt brug, men vores brug er ikke almindeligt brug, når vi har svømmere, der træner ti gange derinde og er i svømmehallen mere end fem timer om dagen.

Det betyder, at elitesvømmerne bliver nødt til at træne i mange forskellige svømmehaller i Københavnsområdet. Lige nu benytter de blandt andet Taastrup, Herlev, Ballerup og Lyngby.

Men de mange forskellige træningssteder er ikke ideelt. For med under et halvt år til VM og omkring halvandet år til OL, er det problematisk for elitesvømmerne at stå uden fast træningsbase.

Ud over elitesvømmernes exit betyder undersøgelsen også at store stævner som Danish Open, der skal afholdes i næste uge, er blevet flyttet til et andet svømmestadion.  

Vejrtrækningsproblemer hos elitesvømmerne

For elitesvømmer Daniel Skaaning kan undersøgelsens resultater forklare en del.

Han er nemlig en af de elite- og landsholdssvømmere, der har haft helbredsmæssige udfordringer, da han havde Bellahøj Svømmestadion som fast træningsbase.

quote Jeg har haft nogle vejrtrækningsproblemer

Daniel Skaaning, svømmer

Og nu mistænker han skimmelsvampen i gulvene som årsagen.

- Jeg har haft nogle vejrtrækningsproblemer. Det startede mere eller mindre for et år siden. Rent sportsmæssigt, der missede jeg EM, siger elitesvømmer Daniel Skaaning til TV2 Nyhederne.

Efter Daniel Skaaning er flyttet til andre svømmehaller, er hans vejrtrækning blevet bedre.

Da Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at gulvene ikke udgør en sundhedsfare for hallens brugere, kan du benytte Bellahøj Svømmestadion som sædvanlig.

Københavns kommune har onsdag fundet finansiel støtte til at kunne udbedre skaderne i Bellahøj Svømmestadion for 39 millioner kroner.