Elena og Stefan udtaget til Vinter-OL i Sydkorea

Det er lykkedes to speed skatere fra hovedstadsområdet at kvalificere sig til vinter-OL, på trods af at der ingen træningsfaciliteter er i Danmark.

Elena Rigas fra København og Stefan Due Schmidt fra Vanløse skal repræsentere Danmark i disciplinen speed skating, når den olympiske ild tændes til vinter-OL i PyeongChang i Sydkorea.

Det er faktisk lidt af en præstation, da Danmark ikke har nogen skøjtebaner, der er store nok til at man kan træne speed skating.

quote Det er et imponerende elitearbejde at udvikle et solidt internationalt niveau uden at have faciliteter til rådighed i Danmark

Lone Hansen, direktør i Team Danmark

 - Alene set i det lys er det en fantastisk præstation, at vi kan kvalificere speed skatere til verdens største vintersportsbegivenhed, siger Morten Rodtwitt, der er chef de mission for det danske OL-hold.

Speed skaternes træning foregår på rulleskøjter, når de træner i Danmark. Hvis de skal træne på is foregår det i udlandet.

Det er første gang, at 21-årige Elena Rigas fra København skal med til OL. Hendes bedste resultat i denne sæson er en sølvmedalje i 'mass start' ved en World Cup i Calgary i 2017. 

Elena Rigas fik en andenplads ved World Cup'en i Calgary.
Elena Rigas fik en andenplads ved World Cup'en i Calgary.
Foto: Jesper Carlson

Stefan Due Schmidt fra Vanløse er 23 år og ligeledes OL-debutant. Hans bedste resultat i 'mass start' i denne sæson er en 12. plads ved en World Cup i Heerenveen. 

quote Jeg har trænet i flere år med OL i PyeongChang som mål, og så er det meget tilfredsstillende, når det lykkes

Elena Rigas, speed skater

De to atleter fra hovedstadsområdet skal dog ikke alene af sted. Med er også 23-årige Viktor Hald Thorup fra Slagelse.

Det er de første 24 speed skatere på World Cup-ranglisten, som har kvalificeret sig til vinter-OL. Elena Rigas endte på en samlet femteplads, Viktor Hald Thorup endte som nummer 16, og Stefan Due Schmidt opnåede en plads som nummer 22.

Stefan Due Schmidt ligger nummer 22 på World Cup-ranglisten
Stefan Due Schmidt ligger nummer 22 på World Cup-ranglisten
Foto: Jesper Carlson

Elena Rigas har som den første dansker nogensinde vundet sølv i Calgary ved World Cup i speed skating. 

Hun er ikke kommet sovende til vinter-OL, med omkring 250 rejsedage om året og tusindvis af træningstimer i benene er OL-udtagelsen en drøm. 

 - Jeg er sindssygt stolt og glad over at være udtaget til det danske OL-hold, og jeg tror nærmest ikke, at det er gået helt op for mig endnu. Jeg har trænet i flere år med OL i PyeongChang som mål, og så er det meget tilfredsstillende, når det lykkes, siger Elena Rigas.  

Elena Rigas ligger nummer fem på World Cup-ranglisten
Elena Rigas ligger nummer fem på World Cup-ranglisten
Foto: Jesper Carlson

Team Danmark har siden i sommer støttet speed skaterne og Dansk Skøjte Union, og her er man glade for udviklingen. 

 - Det er et imponerende elitearbejde at udvikle et solidt internationalt niveau uden at have faciliteter til rådighed i Danmark. Dansk Skøjte Union - og ikke mindst landstræner Jesper Carlson - har leveret et flot arbejde med at skabe gode sportslige rammer omkring speed skaterne, siger Lone Hansen, der er direktør i Team Danmark.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sport

Stacking

playWilliam og Alexander er verdensmestre i at stable kopper

20210430-181240-L-1920x1225we

Brøndby taber højst overraskende pokalfinale

Magnus Kaastrup 1

playUng fodboldspiller nægter at droppe drømmen trods tre diagnoser

Lyngbydirektør

Tilskuere bydes igen velkommen på landets stadioner: Lyngby-direktør er lykkelig

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere