Ekspert: Pigerne, der slår andre, er alle udsatte og voldsofre

De piger, der rotter sig sammen og overfalder andre piger, har selv ar på sjælen, siger lederen af Pigegruppen i København.

Når grupper af piger rotter sig sammen om at overfalde, slå og sparke en anden pige, som 16-årige Mahiim Salim oplevede ved Fisketorvet i København forleden, hænger det tæt sammen med deres egen baggrund.

quote Det er piger, der bruger volden som sprog og har lært at bruge det som sprog. 

Gyda Heding, leder af Pigegruppen

- Det er piger, der bruger volden som sprog og har lært at bruge det som sprog. Hvis man kigger på forskningen har alle sammen oplevet vold på sig selv. Det er altså sårbare unge. Både dem, der bliver udsat for vold og udøver volden, siger Gyda Heding, der er socialrådgiver og leder af Pigegruppen, som er et initiativ under Københavns Kommune.

Hun har arbejdet med pigerne i mange år, og afviser, at der er tale om organiserede pigebander. Det er meget mere tilfældigt.

- Nej, for hvis man er en del af en bande, så har man nogle strukturer, der gør, at man kan mødes igen i morgen. Det her er piger, der ikke er organiseret på den måde. De kan slet ikke indgå den form for samarbejde med hinanden, siger hun.

Intet varigt sammenhold

Sammenholdet blandt de voldelige piger er ganske svagt, påpeger Gyda Heding.

- De kender hinanden perifært, de kommer forskellige steder fra, fra forstadskommunerne. Vi kender godt nogle af de der har været involveret. I denne uge kan de være venner – og i næste uge uvenner. Det er ikke nogen, som holder sammen fra nu og for evigt.

Vejen frem for pigerne er at lære at kommunikere på andre måder end med vold.

- Det handler om at man bliver præsenteret for nogle andre måder at komme ud med sine følelser på. Det handler om at lære at være sammen med andre i sociale sammenhænge, så man kan være uvenner med folk den ene dag og gode venner dagen efter. Der må nogle voksne hjælpe til, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere