Ejere bør være urolige: Gamle altaner risikerer at kollapse

Altaner, der er over 70 år gamle, kan risikere at kollapse under ejeren, ligesom det skete i Nykøbing Falster tidligere i år.

Altaner, der er bygget mellem 1900 og 1950, kan risikere at kollapse under ejeren. Foto: Nils Meilvang, Scanpix

Seks unge kom på hospitalet, og to af dem var i livsfare, da en altan kollapsede under en privat fest i Nykøbing Falster i juli i år.

Ejere, der har en 70, 80 eller 90 år gammel bygning med altaner båret af jernprofiler, der stikker ind gennem en hulmur – de kan ikke føle sig rolige.

Jørgen Nielsen, adjungeret professor ved SBi til Ingeniøren

Fire måneder senere kommer det nu frem, at der kan være en alvorlig risiko for at tusindvis af altaner kollapser. Der er tale om altaner, der er bygget mellem 1900 og 1950. 

Det påpeger Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) i en undersøgelse, der er lavet på bagrund af altankollapset i Nykøbing Falster, skriver Ingeniøren

- Ejere, der har en 70, 80 eller 90 år gammel bygning med altaner båret af jernprofiler, der stikker ind gennem en hulmur – de kan ikke føle sig rolige, siger Jørgen Nielsen, adjungeret professor ved SBi til Ingeniøren. 

Læs også Nye regler for altaner i København

Skader er skjult for det blotte øje

Problemet med de gamle altaner er, at skaderne kan være skjult for det blotte øje. 

Altan-kollapset i Nykøbing Falster var forårsaget af at det bærende jern var rustet så voldsomt, at altanen havde mistet sin bæreevne, viser SBI's rapport. 

Det koster ham selvfølgelig nogle penge, men det er dog et spørgsmål om liv eller død, han står med ansvaret for

Jørgen Nielsen, adjungeret professor ved SBi til Ingeniøren

Jørgen Nielsen mener, at det i mange tilfælde vil være umuligt for ejerne af de farlige altaner selv at se, om altanerne udgør en risiko. 

- Vi har ikke kunnet finde nogen grunde til, at den bygning skulle være særligt udsat, og vi ved, at der er en hel del af disse altaner, og derfor står ejerne af den her type bygninger jo med et problem. Og vurderingen er så kompliceret, at de normalt ikke vil have indsigt til at klare det selv, siger Jørgen Nielsen til Ingeniøren. 

Jørgen Nielsen mener, at alle relevante bygningsejere bør oplyses om, at de har et problem, så bygningejeren kan få problemet undersøgt og løst. 

- Det koster ham selvfølgelig nogle penge, men det er dog et spørgsmål om liv eller død, han står med ansvaret for, siger han. 

Læs også Sværere at få altan i København

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik