Efter udvisning af hjemløse: Justitsminister kaldt i samråd

Loven, hvor hjemløse kan udvises af en kommune i tre måneder for at sove på gaden, er en kriminalisering af at være hjemløs, mener EL og kalder minister i samråd.

Hjemløshed i er reelt set forbudt i Danmark.

Det mener Enhedslisten, efter endnu en hjemløs mand er blevet forment adgang til Københavns Kommune i tre måneder for at sove på gaden, som TV 2 Lorry kunne fortælle i sidste uge. Manden blev sigtet ud fra loven om utryghedsskabende lejre til trods for, at manden sov alene.

- Der er kommet sager frem i offentligheden, der viser at loven de facto kriminaliserer det at være hjemløs, hvis man ikke må sove alene på gaden med en sovepose. Det, synes vi, er stærkt problematisk, siger Rasmus Vestergaard Madsen, Social-, ligestilling-, LGBT-, og dyrevelfærdsordfører for Enhedslisten.

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Derfor har partiet kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen fra De Konservative i samråd. Her skal han forsvare loven om utryghedsskabende lejre og zoneforbud.

- Justitsministeren har gentagende gange forsikret, at det ikke er intentionen med loven at kriminalisere hjemløse. Men nu har vi to domme, der viser dette. Vi vil gerne vide, om ministeren mener, at lovgivningen lever op til sit formål. Hvis den ikke gør, så må vi have loven skrottet, siger Rasmus Vestergaard Madsen.

Sagen om en hjemløs mand, der blev idømt det såkaldte zoneforbud for en utryghedsskabende lejr, til trods for at han sov alene på ved Strøget i København, skal nu prøves i Landsretten.

Derudover er en Hus Forbi-sælger også blevet ramt af den nye lovgivning.

Den 52-årige Hus Forbi-sælger André Christiansen er forment adgang til Københavns Kommune i tre måneder, efter hans overnatning i Københavns Indre By af politiet blev vurderet til at være utryghedsskabende.

- Hjemløse skal leve i frygt for, at politiet kommer med bødeblokken og smider én ud, når de sover under åben himmel. Det er simpelthen utilstedeligt, siger Rasmus Vestergaard Madsen.

Radikale og DF klar til at granske loven

Tidligere har Dansk Folkeparti givet udtryk for, at loven kan ramme mennesker, hvor det ikke var tiltænkt.

I sagen om Hus Forbi-sælgeren André Christiansen udtalte Dansk Folkepartis Peter Skaarup, formand for Folketingets retsudvalg, at man var klar til at gå lovgivningen efter i sømmene.

- Den retter sig jo ikke mod danske hjemløse, som hele tiden har været her. Og som vi skal hjælpe, så godt vi kan. Nu vil jeg bede justitsministeren om at kigge på, om man har fulgt loven i det her tilfælde. Og hvis man har fulgt loven, så er det noget i loven, vi måske skal have kigget lidt nærmere på, sagde han til TV 2 Lorry.

Skaarup sendte desuden et spørgsmål til justitsminsteren i tirsdag, hvori han spurgte, hvordan Pape Poulsen ville sikre, at danske hjemløse ikke bliver ramt af de nye regler.

Også Lotte Rod, der er retsordfører for Radikale Venstre har stillet spørgsmålstegn ved zoneforbud.

- Vil ministeren redegøre for, om udstedelsen af et zoneforbud til den 52-årige hjemløse danske statsborger, der indebærer et forbud mod at han må opholde sig i Københavns Kommune de kommende tre måneder, fordi han overnattede ved Rundetårn i København, er i overensstemmelse med den gældende lov?, skriver hun i et spårgsmål til justitsministeren.

UTRYGHEDSSKABENDE LEJRE

Den 1. april sidste år fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum. Ordensbekendtgørelsen blev ændret, hvilket betød at hjemløse i lejre, der blev vurderet til at være utryghedsskabende kunne straffes med  bøde.

 

Kort efter blev der indført mulighed for, at politiet kunne udstede et zoneforbud på 400 eller 800 meter sammen med bøden.

 

Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet ændret, så det nu kan udstedes til en hjemløs, så vedkomne ikke må opholde sig i en hel kommune. Hjemløse bliver herefter bortvist fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.

 

Kilde: Retsinformation

Hjemløse bange for politiet efter dom

Både Københavns Politis måde at bruge loven på og byrettens afgørelse har haft betydning blandt folk, der lever på gaden, rapporterer SAND, som er en organisation for de hjemløse.

- Efter retssagen har vi bemærket, at flere hjemløse er begyndte at frygte politiet med deres yderligere beføjelser og gemme sig for dem, udtalte Kim Allan Jensen fra SAND for nylig til TV 2 Lorry.

Indkaldelsen til samrådet sker samme dag, som demonstrationer mod zoneforbuddet finder sted.

Torsdag klokken 17 har SAND arrangeret demonstrationer i både København og Aarhus. Her har flere politikere meldt sin deltagelse, herunder Enhedslistens Pernille Skipper, der holder en tale ved demonstrationen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik