Efter mistænkeligt fund: Muslimsk privatskole mister tilskud

Styrelse har truffet en endelig afgørelse om at fratage Nord-Vest Privatskole alt statsligt tilskud.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix

Den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole i København vil ikke længere modtage statsligt tilskud. 

Sådan lyder det i en endelig afgørelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. 

- Det er således styrelsens vurdering, at Nord-Vest Privatskole i alvorlig grad ikke har og fortsat ikke overholder flere af friskolelovens regler, ligesom det er styrelsens vurdering, at skolen ikke vil kunne genoprette dette inden for en overskuelig fremtid.

Det fremgår også, at styrelsen vurderer, at afgørelsen kan medføre en lukning af skolen. 

Læs også Københavns Kommune kontakter forældre på muslimsk friskole

- Det er endvidere styrelsens vurdering, at der fortsat er væsentlig usikkerhed om skolens fortsatte økonomiske drift og dermed væsentlig fare for, at skolen på meget kort sigt må indstille sin virksomhed, lyder det. 

Skolen skal nu oplyse styrelsen, om den foresætter som friskole uden statstilskud senest 11. oktober. 

Afgørelsen kommer, efter at styrelsen 1. september meddelte, at den påtænkte at inddrage støtten. Støttekroner for september er allerede blevet tilbageholdt og nu bortfalder fremtidig støtte altså også. 

Skolen har haft 14 dage til at komme med indvendinger, men det har altså ikke ændret styrelsens afgørelse. 

Skolen blev i juli sat under skærpet tilsyn efter et uanmeldt besøg, hvor styrelsen fandt undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet brugte begreber som "jihad" og kamp. 

Læs også To muslimske friskoler i København under særligt tilsyn

Desuden blev skolens bygninger sidste år købt af et firma med forbindelse til en svensk religiøs forening og verdensomspændende islamisk organisation. Det var ligeledes medvirkende til det skærpede tilsyn.

Skolen har også afleveret misvisende regnskaber i strid med regnskabsloven. Ifølge BT har skolen over 850.000 kroner til gode i skolepenge fra forældrene.

Berlingske har desuden tidligere beskrevet, at skolens viceskoleleder delte Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil. Siden har skoleleder Søren Waast fratrådt sin stilling. 

Københavns Kommune har tidligere på måneden skrevet til forældrene til skolens 160 elever for at advare om, at skolen kan blive lukket. 

I brevet fortælles der om børnenes muligheder for at blive optaget på en københavnsk folkeskole. Kommunens blev sendt ud på dansk, engelsk og arabisk.

OVERBLIK

Læs om problemerne, der har ført til afgørelsen her:
* December 2016: Skolens bygninger, der ligger på Tomgårdsvej, bliver solgt til en køber gennem det svenske firma Nordic Trade & Service AB for 26,5 millioner kroner.

Køberen Ali Laibi Jabbar spiller en ledende rolle i en svensk, religiøs forening, som er en del af Imam Ali Foundation, den iranske ayatollah Ali al-Sistanis organisation.
Han har tidligere forklaret over for Berlingske, at købet var en "investering", samt at der ikke er sammenhæng med hans virke i den religiøse forening.

* Juni 2017: Ved et uanmeldt besøg finder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet bruger begreber som "jihad" og kamp.

* Juli 2017: Styrelsen sætter Nord-Vest Privatskole under skærpet tilsyn. Det er blandt andet fundet af undervisningsmaterialet i juni, der fører til beslutningen.

* September 2017: Styrelsen oplyser, at den påtænker at fratage privatskolens statslige tilskud. I første omgang bliver tilskuddet for september holdt tilbage.
Skolen får en frist på 14 dage til at komme med indvendinger. Hvis ikke skolen kan påpege faktuelle fejl på centrale punkter i sagen, kan tilskuddet frafalde helt.

Styrelsen orienterer desuden Københavns Kommune. Den 8. september sender kommunen derfor et brev til elevernes forældre, hvor der oplyses om elevernes muligheder, hvis Nord-Vest Privatskole går hen og lukker.
Brevet bliver sendt på dansk, engelsk og arabisk. Kommunen holder desuden et orienteringsmøde 14. september, hvor tre personer dukker op.

* 27. september træffer styrelsen en endelig afgørelse om at fratage skolen alt statsligt tilskud.
Skolen skal nu oplyse styrelsen, om den foresætter som friskole uden statstilskud senest 11. oktober. Gør den det, vil den fortsat være under skærpet tilsyn. 

* Nord-Vest Privatskole, der blev stiftet i 2004, har omkring 235 elever. 160 af dem bor i Københavns Kommune. De seneste år har skolen årligt modtaget omkring 12 millioner kroner i tilskud fra staten.
Kilder: Berlingske, Nord-Vest Privatskole, Københavns Kommune og BT.

/ritzau/

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik