Efter Lindegården-sagen: Regeringen foreslår ny type bosteder

Københavns Socialborgmester Jesper Christensen (S) glæder sig over regeringens psykiatriudspil, men er kun forsigtigt optimistisk.

Regeringen har i dag, mandag den 1. september, fremsat et forslag om en ny type bosteder til psykisk udsatte patienter. Det fremgår af en pressemeddelelse, som Sundheds- og Ældreministeriet i dag har udsendt.

Forslaget kommer i kølvandet på fem drab på bosteder i løbet af de sidste fire år sammenholdt med analyseresultater, der viser, at niveauet af vold og trusler mod personale generelt er højt på bosteder.

Derfor nedsatte regeringen i juni 2016 en arbejdsgruppe, der skulle se på forbedringer og mulige initiativer i den pressede sektor. 

Og regeringens foreløbige forslag bliver mødt med glæde på Københavns Rådhus. Her har socialborgmester Jesper Christensen fra Socialdemokratiet læst forslaget - og det tyder godt, mener han.

- Det har været en lang sej kamp, men jeg er glad for, at regeringen har lyttet til forslaget om en ny type bosteder. Drabet på Center Lindegården gjorde det tydeligt, at der må ske noget nyt i psykiatrien. Det er jeg glad for, at regeringen nu endelig melder ud, at de er enige i, siger Jesper Christensen.

Det var socialborgmesteren selv, der oprindeligt stillede forslaget til regeringen efter drabet på Københavns Kommunes bosted Center Lindegården i påsken 2016.

Men selvom han glæder sig, er han kun forsigtigt optimist. Jesper Christensen frygter nemlig, at det nye tilbud kun bliver et kortvarigt udslusningsophold fra det psykiatriske hospital.

- Det her drejer sig om meget syge mennesker, der har brug for højt kvalificeret hjælp. Derfor er det helt afgørende, at vi tilbyder dem en kombination af psykiatrisk behandling og fremadrettet socialfaglig hjælp. Det er jeg bange for, at regeringen er ved at glemme i deres udspil, siger han.

Og selvom det i sig selv er et godt tegn, at der nu er taget affære på området, undrer socialborgmesteren sig over, at det skal tage så lang tid at oprette de nye tilbud.

- Regeringen havde lagt op til et hurtigt forslag om en ny type bosteder. Nu er der så kommet en rapport fra en arbejdsgruppe og nogle tanker om et nyt botilbud i 2018. Det er ikke tilfredsstillende og jeg forstår godt, hvis beboere og ansatte på bostederne synes det går for langsomt, siger Jesper Christensen, der samtidig retter opmærksomhed mod det faktum, at der stadigvæk mangler sengepladser i psykiatrien.

- Der er stadig brug for flere sengepladser i psykiatrien, så det store flertal af sindslidende kan blive indlagt og få ordentlig hjælp, når de har brug for det – også selvom de ikke er i målgruppen for de nye tilbud, siger borgmesteren.

 

Regeringens forslag om nye typer af botilbud til psykiatriske patienter

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere