Efter kontanthjælpsloft: Herberger frygter flere hjemløse

Tusindvis af københavnske kontanthjælpsmodtagere risikerer at blive sat på gaden, når det nye kontanthjælpsloft træder i kraft den 1. oktober.

Foto: Francis Joseph Dean / Scanpix

Det frygter flere herberger i København, som forudser, at det vil skubbe en ny gruppe mennesker ud i hjemløshed.

Avisen.dk har været i kontakt med de i alt seks herberger, som enten har driftoverenskomst eller modtager økonomisk støtte fra Københavns Kommune.

Af de seks svarer tre, at de forudser betydelige konsekvenser ved kontanthjælpsloftet. To steder svarer, at deres målgruppe i udgangspunktet ikke vil være blandt dem, som bliver hårdest ramt.

Et enkelt herberg har ikke ønsket at udtale sig.

- Vi frygter, at rigtig mange borgere ikke længere har råd til at blive boende i deres nuværende bolig, og som konsekvens af det vil de søge hjælp hos os.

Britta Lindqvist, Forstanderen for Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade i København.

Forstanderen for Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade i København, Britta Lindqvist, er helt overbevist om, at det nye kontanthjælpsloft vil give langt flere henvendelser fra borgere, der er blevet sat på gaden.

- Vi er meget bekymrede for konsekvenserne. Vi frygter, at rigtig mange borgere ikke længere har råd til at blive boende i deres nuværende bolig, og som konsekvens af det vil de søge hjælp hos os. Men det er ikke så ligetil, for ifølge reglerne kan vi ikke hjælpe folk, hvis de "bare" er hjemløse. Det er ikke grund nok til at få en plads på et herberg, siger Britta Lindqvist til Avisen.dk. 

Læs også Ulækkert: Udenlandske hjemløse bruger parker som WC

Lederen på herberget KFUMs Kollegium på Artillerivej i København, Karsten Grønne, er enig i, at det nye kontanthjælpsloft vil få flere til at opsøge herberger i byen.

- Vi kommer til at se et nyt boom af en anden kategori af hjemløse end dem, som vi har set før.

Karsten Grønne, Lederen på herberget KFUMs Kollegium på Artillerivej i København.

- Vi kommer til at se et nyt boom af en anden kategori af hjemløse end dem, som vi har set før. Det her er jo folk, som indtil nu har kunnet klare hverdagen, men som nu bliver presset så hårdt økonomisk, at de ikke længere kan blive boende i deres lejligheder, siger Karsten Grønne.

Han forudser også, at det bliver et problem for de enkelte herberger at vurdere, om de nye hjemløse er socialt udsatte nok til at måtte bo på herberget.

Også herberget Hørhuset på Amager frygter for lignende konsekvenser. 

Læs også 6000 kilometer: Michael cyklede til Nordkap - og hjem igen

Herbergerne Mændenes Hjem og Kollegiet Gl. Køge Landevej forklarer, at de også godt kan nikke genkendende til de mulige konsekvenser af kontanthjælpsloftet.

Men for deres målgruppe af brugere vil det ikke blive det samme problem, da målgruppen næsten udelukkende tæller mænd med et misbrug, som ikke har haft egen bolig i mange år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik