Efter et halvt års planlægning: Historisk frise hejst ud

Den oprindelige mur-frise fra Thorvaldsens Museum skal flyttes fra museets magasin på Artillerivej i København.

00:51

- Jeg har ikke været bekymret, men man er altid lidt nervøs for, om man har målt kasserne rigtigt.

Sådan siger sektionsleder Jimmy Hansen fra Møbeltransport Danmark, mens han holder fast i en kasse på ni gange to og en halv meter. Den er lige blevet hejst ud gennem et stort hul i en bygning.

Inden i kassen er et stykke af den oprindelige frise fra 1840, der har siddet på Thorvaldsens museum i København. Den blev erstattet af en nøjagtig kopi i 1950'erne – den man nu kan se på museet.

- Det kører, som vi har planlagt, siger Jimmy Hansen, mens han lægger al vægt i for at få skubbet en kasse på plads.

Han er manden, der har stået i spidsen for at få bygget de specialkasser, hvor store stykker af frisen nu er anbragt i.

Den har længe været opbevaret på museets magasin på Artillerivej på Islands Brygge. Men bygningen skal rives ned, og så må museet flytte de skrøbelige friser.

- Det har taget et halvt år at planlægge, og det er noget, vi har været nervøse for. At friserne sådan skulle flyve ud af de vinduer, vi har fjernet her, siger projektkoordinator Andreas Pauck fra Kunst og Historie i Københavns Kommune.

For at få friserne ud af bygningen er der lavet hul i facaden, så en kran kan få armen ind og løfte de skrøbelige stykker ud. Det står Johannesen Kraner for, og ligesom holdet fra Møbelfirma Danmark, er de vant til specielle opgaver. 

På et lager i Hedehusene står der 37 mindre stykker af frisen. Der skulle ikke kran til at flytte dem.

Lageret bliver i to år hjemsted for en række museumsgenstande fra Stadsarkivet, Københavns Museum og så Thorvaldsens Museum.

Senere skal alle tingene flyttes permanent til et stort magasin i Høje-Taastrup. Her kan både friser og andet udstilles. Men det moderne magasin er først færdigt i 2018.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?