Efter dødsfald: Forslag om test af stoffer i nattelivet

Stofbrugere i nattelivet skal have mulighed for at teste deres stoffer, før de indtager dem. Sådan lyder et nyt politisk forslag.

Flere unge mennesker har i de seneste måneder mistet livet efter at have indtaget hårde stoffer til fester og i bylivet.

De tragiske hændelser får nu en københavnsk politiker til at fremsætte et kontroversielt forslag. 

Åbne laboratorier i nattelivet

Karen Melchior fra Radikale Venstre vil gerne etablere åbne laboratorier i det københavnske natteliv.

Her kan man så komme ind fra gaden og få testet de stoffer, som man har tænkt sig at indtage.

- Jeg synes, at vi som kommune skal gå ud og hjælpe folk, så de ikke dør af deres forbrug af stoffer, fortæller Karen Melchior, der er medlem af Borgerrepræsentationen i København. 

Stofbrugerne kender ofte ikke indholdet af deres ulovlige rusmidler. En laboratorietest kan afsløre, hvad stoffet er blandet op med, om koncentrationen af stoffet er for stærk, eller om det er et helt andet stof end det, man har købt.

Kan opfattes som blåstempling

Håbet er, at de åbne laboratorier i nattelivet vil mindske antallet af stofrelaterede dødsfald, der skyldes forgiftninger og overdosis.

- Testen skal laves ude i nattelivet, hvor folk indtager stofferne. Jeg har bedt forvaltningen kigge på, hvordan det i praksis kan lade sig gøre, og hvad det vil koste, fortæller Karen Melchior. 

Politikeren er indforstået med, at det kan opfattes som en blåstempling af indtagelse af ulovlige stoffer. 

- Vi har et forbud i dag, men det stopper jo ikke folk i at indtage ulovlige stoffer. Vi kan ikke have, at folk dør af det. Så høj er straframmen jo trods alt ikke. Jeg synes, vi skal se det som et spørgsmål om sundhed og hjælpe folk med at få testet de stoffer, som de indtager, afslutter Karen Melchior. 

Karen Melchior fra Radikale Venstre fortæller om forslaget om de åbne laboratorier.