Efter årelang kamp: Nu er der penge til at fjerne skibsvrag

Siden 2014 har slæbebåden Idun ligget som skibsvrag ved Badeanstalten Helgoland på Amager Strandpark. Nu kan det fjernes for statslige penge.

Først den ene vej. Og så den anden vej.

Historien om den gamle tyske slæbebåd Idun har fået mange besøgende og badegæster ved Amager Strandpark til at rive sig i håret og spørge undrende: Hvorfor bliver skibsvraget ikke fjernet?

quote Denne her pulje kan jo gøre, at de her håbløse sager som skibsvraget Idun ved Amager Strandpark alligevel kan ende med, at vragene bliver fjernet.

Mette Abildgaard, Miljøordfører, Kons.

Siden 2014 har Idun ligget som et skibsvrag til stor gene for de mange besøgende, men ingen har ville tage det endelige ansvar for at få det fjernet.

Men nu - langt om længe - er der håb forude.

Politisk flertal om økonomisk pulje

Et bredt flertal i Folketinget bestående af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF og de Konservative har besluttet at afsætte 2,8 millioner kroner i en pulje til at fjerne skibsvrag nær de danske kyster.

Skibsvraget Idun er en af hovedårsagerne til den nyoprettede pulje, der er en del af i alt syv nye natur- og kystprojekter fra Miljøministeriet.

- Jeg tror ikke, at sager som den her kommer videre, når ingen vil tage ansvar, og der ikke har været nogle statslige midler til at få et skibsvrag som Idun fjernet. Så nu har vi sat nogle penge af til at få ryddet op, siger Ida Auken, der er miljøordfører for Radikale Venstre.

- Denne her pulje kan jo gøre, at de her håbløse sager som skibsvraget Idun ved Amager Strandpark alligevel kan ende med, at vragene bliver fjernet. Det kan ikke passe, at det er borgerne i de berørte områder, der skal betale prisen for, at ingen har ville tage ansvaret, siger Mette Abildgaard, miljøordfører hos de Konservative.

Langt forløb

Problemerne med slæbebåden Idun startede helt tilbage i år 2012. Skibet var købt i Tyskland og efterfølgende fragtet til Danmark, hvor ejeren sejlede det til Amager Strandpark og kastede anker nær Badeanstalten Helgoland.

quote Jeg tror ikke, at sager som den her kommer videre, når ingen vil tage ansvar, og der ikke har været nogle statslige midler til at få et skibsvrag som Idun fjernet. Så nu har vi sat nogle penge af til at få ryddet op.

 Ida Auken, Miljøordfører, Radikale Venstre

Efter nogle måneder blev det dog anmeldt som ulovligt beliggende af Amager Strandpark I/S efter flere henvendelser fra utilfredse og bekymrede borgere.

Men i stedet for at fjerne skibet helt, valgte ejeren blot at sejle det lidt længere væk fra kysten og dermed ud i statens farvand - og sådan fortsatte det frem til marts 2014, hvor ejeren legede kispus med myndighederne og skiftede frem og tilbage mellem de forskellige myndigheders farvande.

Stormen Carl

En forårsstorm under navnet Carl tilbage i år 2014 blev dog dødsstødet for den gamle slæbebåd, som gik på grund under de voldsomme vejrforhold.

Ejeren forsøgte at trække den væk da den først var gået på grund, men kom ikke meget længere end 165 fra kysten - og dermed i statens farvand, der begynder efter 100 meter ved Amager Strandpark.

Og der har det ligget på grund lige siden.

quote Vi har lavet den her pulje, og jeg håber inderligt, at Københavns Kommune vil søge penge til at at få fjernet Idun. Og så håber jeg selvfølgelig, at de bliver valgt tiat få penge i sidste ende.

Mette Abildgaard, Miljøordfører, Kons.

Det til trods for, at ejeren i 2016 blev idømt endnu en bøde efter endnu en politianmeldelse og i retten påkrævet at fjerne sit skibsvrag - hvis ikke kunne staten gøre det på hans regning, hvis han ikke fik det klaret i løbet af to uger.

Men her, halvandet år efter rettens dom, har staten endnu ikke fjernet skibsvraget. Det har den ikke, da den, som Kystdirektoratet selv tidligere har forklaret det "ikke ville plukke hår af en skallet". Underforstået, at man ikke ville lægge statens penge ud for fjernelsen, hvis ejeren ikke selv havde råd til at betale regningen.

Og ifølge Kystdirektoratet var skibsvraget hverken til gene for skibstrafikken eller havmiljøet, og dermed ikke livsnødvendigt at få fjernet - selvom det lå som en stor bunke affald i havet til gene for mange tusinde borgere.

Økonomien er på plads

Men nu - 6 år efter det hele begyndte - har et bredt politisk flertal besluttet af afsætte 2,8 millioner kroner til at fjerne skibsvrag rundt om i landet.

Så kræver det bare, at Københavns Kommune søger om penge til at fjerne Idun - så den efterhånden uendeligt lange konflikt, endelig kan få en afslutning.

quote Jeg har tidligere haft sagen taget op med Miljøministeren, men nu har vi endelig fået lavet den her pulje, som jeg meget håber, at Københavns Kommune vil søge.

 Ida Auken, Miljøordfører, Radikale Venstre

- Jeg har tidligere haft sagen taget op med Miljøministeren, men nu har vi endelig fået lavet den her pulje, som jeg meget håber, at Københavns Kommune vil søge, siger Ida Auken.

- Vi har lavet den her pulje, og jeg håber inderligt, at Københavns Kommune vil søge penge til at at få fjernet Idun. Og så håber jeg selvfølgelig, at de bliver valgt tiat få penge i sidste ende, siger Mette Abildgaard og tilføjer:

Men jeg synes virkelig, de har rigtig gode forudsætninger for at få en del af pengene. Så det må vi jo bare krydse fingre for nu.

Det er tidligere blevet vurderet, at det vil koste omkring en halv million af fjerne skibsvraget Idun ved Amager Strandpark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik