Efter 58 år: Zoos gamle hanelefant aflivet

Zoologisk Have i København har i morges aflivet den 58 år gamle hanelefant Chieng Mai.

Chiang Mai blev født i Thailand i 1959 og blev givet i gave til det danske kongehus sammen med elefanterne Buag Hah og Lampoon. Han ankom til Zoo i 1962 efter at være fragtet med skib hele vejen. Foto: København Zoo

Chiang Mai fik sin sidste unge sammen med hunnen Kungrao midt i maj. Foto: Københavns Zoo

Som havens ældste dyr og beboer i over et halv århundrede oplevede Chiang Mai mange forandringer. Ikke mindst Zoos nye elefanthus, der blev taget i brug i 2008. Foto: København Zoo

Foto: København Zoo

Foto: København Zoo

Foto: København Zoo

1 af 6

Elefanten var belastet af en række alderdomsrelaterede skavanker, som dyrlæger og dyrepassere ikke længere var i stand til at holde nede.

Dyrlæge Mads Bertelsen forklarer, at hensynet til elefantens velfærd altid vil være i højsædet, og det derfor ikke længere kunne forsvares at holde ham i live. 

Som havens hanelefant fik han 15 unger. Chiang Mai havde ved sin død 24 "børnebørn", 24 "oldebørn" og fire "tipoldebørn". Foto: København Zoo

- Helbredsmæssigt har han ligget på en nedadgående kurve i længere tid, hvor vi har gjort, hvad vi kunne for at smertelindre og behandle ham. Præcis hvornår stregen skal trækkes i sandet kan selvfølgelig være svært at afgøre, men da vi for nogle uger siden fik mulighed for at tilse ham grundigt, stod det klart, at hans tilstand var nået til et punkt, hvor han også i naturen ville takke af, siger Mads Bertelsen. 

Læs også Folket har talt: Elefantungen har fået sit navn

Dyrlæger og dyrepassere har glædet sig over, at Chieng Mai har haft en god vinter og været i udmærket form de sidste måneder, men efter seneste musth (en periode på op til et par måneder, hvor dyrlægerne ikke kan komme tæt nok på til at give dagligt sundhedstjek), var mange af hans alderdomsskavanker ekstra tydelige. 

Efter Chieng Mais død er Zoos ældste dyr ifølge Zoo en hunflamingo født i 1970. Foto: København Zoo

- Elefanter er født med en række kindtænder, der vokser hele livet, og når det sidste sæt falder ud, dør elefanter i naturen af sult. Med kun to nedslidte kindtænder tilbage nærmede Chieng Mai sig også det tidspunkt, hvor han snart ikke ville kunne æde længere. Vi ville naturligvis aldrig lade det komme dertil, hvor han sultede, men med kun to tænder tilbage, var der ikke lang vej igen. Summen af alderdomsrelaterede problemer, der også omfattede slidgigt og nedslidte fødder betød, at det var den rigtige beslutning at træffe, siger Mads Bertelsen.

Læs også Nu sker det... Elefanthuset rives ned

Chieng Mai blev født i 1959 og ankom til Zoologisk Have i 1962 som en gave til det danske kongehus. Han var Europas ældste hanelefant og er gennem årene blevet far til 15 unger, 24 ”børnebørn”, 24 ”oldebørn” og fire ”tipoldebørn”. 

Ved sin sidste vejning i foråret vejede Chiang Mai 4,5 ton. Foto: København Zoo

Seneste unge kom til verden i maj måned i år, hvor Zoos hunelefant Kungrao fødte en velskabt kalv, mens en anden af hans unger – hanelefanten Chang, der blev født i Zoo i 1981 – står klar til at løfte arven efter Chieng Mai. Han er allerede for længe siden blevet udset til at komme til Zoologisk Have København, hvor han forventes at blive den nye avlshan fra efteråret 2017.

Efter Chieng Mais død er Zoos ældste dyr ifølge Zoo en hunflamingo født i 1970.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik