Efter 100 år: Nu åbnes 'hemmelig' bygning for folket

Den økologiske fødevarevirksomhed Aarstiderne har forpagtet Fasangården i Frederiksberg Have frem til vinter, hvor bygningen skal sættes i stand.

Fasangården i Frederiksberg Have har levet et stille liv uden for offentligheden - godt gemt bag en høj hæk. 

Men det bliver der nu lavet om på.

For første gang  i 100 år får offentligheden mulighed for at besøge det historiske hus i Frederiksbergs grønne oase. 

Det sker, når det økologiske madfirma Aarstiderne overtager forpagtningen af den gamle gård. Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen, der ejer Frederiksberg Have og dermed også bygningen. 

Aarstiderne kommer til at holde marked, madkurser og fællesspisning, ligesom der bliver åbnet en pop up-gårdbutik. 

quote Fasangården ligger i en offentlig have, og derfor har det været vigtigt at finde en forpagter, som går op i at åbne Fasangården for havens gæster.

Anne Meisner, Chefkonsulent i styrelsen for Slotte og Ejendomme 

Åbner fredag - men lukker til november

Porten bliver slået op på fredag den 21. april klokken 15.00.  Og så er der altså åbent hele sommeren og frem til den 1. november. Det er her, at den store restaurering går i gang.

Slots- og Kulturstyrelsen har lagt vægt på, at den nye forpagter skulle åbne gården op og gøre den indbydende for folk, så de havde lyst til at træde ind.

- Fasangården ligger i en offentlig have, og derfor har det været vigtigt at finde en forpagter, som går op i at åbne Fasangården for havens gæster på en inkluderende måde. Det mener vi, vi har fundet i Aarstiderne, der både vil holde markedsdage og lave fællesspisning med fokus på kvalitet og gode råvarer, siger chefkonsulent Anne Meisner. 

Søren Ejlersen, der er stifter af og næstformand for Aarstiderne er også begejstret.

- Vi er i Aarstiderne beærede over at blive inviteret ind i Frederiksberg Have, som vi anser for en hel unik kulturperle. Vi går ydmygt til opgaven. Vi håber, at vi bliver taget godt imod. Og vi lover, at give god energi igen, siger han.

Gårdbutikken og de mange arrangementer med mad fortsætter frem til den 1. november, hvor den bevaringsværdige bygning bliver restaureret.

Det er planen, at Fasangården derefter skal udlejes til en restauratør. 

Bolig for fasanmesteren

Fasangårdens historie er historien om et Frederiksberg, der ikke er mere. 

Oprindeligt boede fasanmesteren i bygningen. Det var ham, der opdrættede fasaner til kongen. Den første gård blev bygget helt tilbage i 1682, men de nuværende bygninger er fra 1724 og 1827.

I midten af 1800-tallet var fasaneriet på Frederiksberg for længst nedlagt, og på den tid boede blandt andre digteren Adam Oehlenschläger på gården om sommeren. 

Også fysikeren Hans Christian Ørsted blev tilbudt at bo på Fasangården. Men han nåede ikke at flytte ind, før han døde i 1851. Siden da har Fasangården været lejet ud til private.