Dyrenes Beskyttelse afliver bekymring: Svaner fryser ikke fast

Dyrenes Vagtcentral bliver hver vinter bombarderet med opkald om svaner, der sidder fast i isen. Men det er sjældent tilfældet.

Når temperaturen nærmer sig frysepunktet, pakker vi mennesker os ind i varme jakker, halstørklæder og huer. Men dyrene i naturen har ikke samme luksus, når deres hjem bliver forvandlet til is.

Mennesker har derfor tendens til at tænke, at dyrene ikke kan holde varmen i deres naturlige habitat.

Dyrenes Vagtcentral, der styres af Dyrenes Beskyttelse, fik i 2017 118 henvendelser fra borgere i naturen, der mener at have spottet en svane, der sidder fast i isen. Særligt mange ringede i januar og februar, men i december, hvor det begyndte at blive koldere, ringede vagtcentralens telefoner igen. 

Senest tweetede Københavns Vestegns politi tirsdag, at de blev kaldt ud til en "svaneredning" - men svanen rejste sig selv fra stedet og gik:

Sådan overlever svanen kulden:

Derfor vil Dyrenes Beskyttelse gerne berolige alle de bekymrede mennesker med dette budskab: Svaner fryser sjældent fast.

- Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det meget vigtigt ikke at forstyrre den. Fuglen er nemlig i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere, og der er bedre adgang til mad, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

En svane fryser kun fast, hvis den er svækket af andre årsager end frost.

78 af de 118 henvendelserne kommer fra Region Hovedstaden. Her er borgerne mest nervøse for svanerne i Søerne i København, Damhussøen i Rødovre og Gentofte Sø.

Blafrende vinger er ikke råb om hjælp

Svaner flyver ikke sydpå om vinteren, men flyver gerne væk fra søerne og ud mod kyster og fjorde. Ikke alle svaner når dog kysten, inden frosten kommer. 

Selv de aktive svaner, der stavrer rundt på de frosne søer, er menneskene bekymrede for, fortæller Dyrenes Beskyttelse. Mange opfatter det som et råb om hjælp, når en svane går på isen og blafrer med vingerne. Men det er heller ikke tilfældet.

- Når folk ser en svane, der basker vildt ude på isen, så tænker de som regel, at fuglen er i nød. Men det er sjældent tilfældet, de er bare ligesom Bambi på glatis og i stedet for at gå, så basker og skraber de sig vej over isen, forklarer Michael Carlsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere