Duerne forlyster sig i Tivoli - men uden turpas!

Tivolis designer-lamper er ikke kun populære blandt børn og voksne i haven.

00:18

Video: Dorte Fromsejer Hartig

Motion er godt for helbredet, siger man. 

Og det lader også til at være mantraet for Tivolis duer, der er overordentligt glade for spirallamperne i forlystelsesparken. 

I hvert fald fangede gæsten Dorte Fromsejer Hartig en due fredag aften, der benyttede sig af havens udstyr - men uden turpas. 

Hvorvidt fuglen blev smidt på porten af Tivoli-vagterne eller fik lov til at fortsætte som pirat i parken, melder historien ikke noget om. 

Men at dømme på mængden af klatter på lampeskærmen er det ikke første gang, Tivoli-lampen har været brugt som karrusel. 

Læs også Kopenhagen erstrahlt in neuem licht: Tivolis lys går verden rundt

Verdenskendt arkitekt gjorde Tivolis lamper berømte

Den er den verdenskendte, danske arkitekt Poul Henningsen, der har tegnet Tivoli-lampen.

Han forsøgte at give haven et moderne udtryk under besættelsesårene, og lavede en række installationer og lysarmaturer i den forbindelse. 

Heriblandt en mørklægningslampe fra 1941 med et helt særligt vandret lys, som ikke kunne ses af fjendtlige fly, og som dermed øgede havens åbningstid til midnat.

Tivolilampen blev tegnet senere i 1949 og er en videreudvikling af Spirallampen på Aarhus Universitet. Den og de mange andre lamper i forlystelsesparken har gjort stedet berømt for den hyggelige belysning både sommer og vinter.

Læs også Tivoli udvider åbningstiden med en ny vintersæson

Little Sun Light Swarm, 33 lamper designet af Olafur Eliasson og Little Sun til Tivoli. Foto: Tivoli / Mathias Fjeldborg

Kinesisk omtale af nye lamper

Senest har kunstneren Olafur Eliasson tegnet en række lamper under navnet Sun Light Swarm - også kaldet Little Sun Lyssværm - der blev sat op i foråret.

Installationen består af 33 farverige lamper, der svæver mellem træerne langs Tivoli Søen. De er skabt af to ens bronzerammer og én type glas, men skifter alligevel farve når man passerer dem. Det skyldes, at glasset er dikromatisk og dermed filterer visse bølgelængder af lys og reflekterer andre.

Værket er blandt andet omtalt i amerikanske, kinesiske og tyske medier.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?