Druknet i bureaukrati: Muskelsvindramt i klemme

Hashil Seif Hashil fra Valby lider af muskelsvind og har sin læges ord for, at han har brug for at træne i et svømmebassin. Men ansøgningen er druknet i bureaukrati i hos kommunen.

Hashil Seif Hashil vil gerne gå til svømning for at træne sine ben, noget han ifølge serviceloven er berettiget til. Foto: TV 2 Lorry

Hashil Seif Hashil vil gerne gå til svømning for at træne sine ben, noget han ifølge serviceloven er berettiget til. Foto: TV 2 Lorry

1 af 2

Fremskredet muskelsvind betyder, at Hashil Seif Hashil er lænket til sin kørestol hele dagen. 

- Jeg sidder her på stolen fra kl. 8 om morgenen til 22.30 om aftenen. Nogle gange sover jeg i stolen. Det kan ikke være meningen, siger han til TV 2 Lorry, da vi besøger ham i hans lejlighed. 

Hashil Seif Hashil vil gerne gå til svømning for at træne sine ben, og det er han ifølge serviceloven berettiget til. 

- Hvis jeg får lejlighed til at gå til svømning, kan jeg gå i vandet. Det vil hjælpe mig utrolig meget efter min mening, fortæller han.

Men hans ansøgning hos Københavns Kommune om hjælp til svømmetræning er tilsyneladende endt i en bureaukratisk labyrint. 

Læs også Charlotte må ikke få førtidspension: Mit hoved virker som et blinklys

- De sparker mig bare rundt som en fodbold. Det er jeg rigtig ked af, lyder det ulykkeligt fra Hashil. 

I marts skrev Hashil Seif Hashil til Enheden for Sociale Ydelser. Herefter begyndte hans ansøgning en rejse rundt i systemet, først til Borgercenter Voksne, som senere henviste ham til Borgerservice for folk over 65 år.

Vi oplever, at henvendelsen i bund og grund havner tilbage i skødet på borgeren.

Eva Christensen, handicappolitisk konsulent hos Muskelsvindsfonden.

Herfra blev han igen videresendt til den lokale myndighedsafdeling, og efter et stop hos Borgerservice Voksne, er ansøgningen nu endt hos Borgercenter Handicap. 

Her ligger den stadig - tre måneder senere. 

- Helt ærligt: At finde ud af, hvor jeg skal hen, er ikke min opgave. Det er en kommuneopgave. 

Læs også Minister går ind i sag om læge i jobcenters baglokale

Ifølge Muskelsvindfonden er det slet ikke unormalt, at borgere som Hashil Seif Hashil løber panden mod en mur i jagten på hjælp.

- Det sker i rigtig, rigtig mange sager, at man havner i en sagsbehandling, hvor der bliver tvivl om, hvor sagen egentlig hører til. Vi oplever, at henvendelsen i bund og grund havner tilbage i skødet på borgeren, siger Eva Christensen, handicappolitisk konsulent hos Muskelsvindsfonden til TV 2 Lorry. 

Jeg laver en stor fest, hvis det lykkes, og jeg kommer i svømmehallen.

Hashil Seif Hashils

Det, selvom det ifølge loven om retssikkerhed på det sociale område er en kommunes opgave at finde den rette instans og behandle sagen. 

TV 2 Lorry har været i kontakt med Socialforvaltningen i Københavns Kommune og fået dette skriftlige svar fra Borgercenter Handicap, hvor Hashil Seif Hashils sag nu ligger: 

03:02

Hashil Seif Hashil må kæmpe for at få hjælp hos Københavns Kommune. 

Luk video

- Vi er kede af, at borgeren har oplevet sig rundsendt til flere kontorer og forvaltninger i kommunen – det er ikke rimeligt. Det skyldes i denne sag, at der har været uklarhed om ny praksis på området, men det må borgeren jo ikke lide under. Nu er forespørgslen senest landet hos os, og derfor handler vi hos os nu. 

Borgercentret skriver, at de vil sikre, at der bliver truffet en afgørelse i sagen. 

Læs også Blind og hjerneskadet kvinde skåret i hjemmepleje

Og det vækker forhåbning i lejligheden i Valby. 

- Jeg håber, der måske sker noget. Jeg laver en stor fest, hvis det lykkes, og jeg kommer i svømmehallen. Måske bliver du også inviteret, griner Hashil Seif Hashil til TV 2 Lorrys journalist.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik