Droneteknologi fandt huller på fjernvarmenet

Hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR, har for første gang brugt droner med termiske kameraer, og det har afsløret mange lækager på fjernvarmenettet.

02:21

Video: TV2 Lorry

I starten af december begyndte Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, at overflyve Vanløse og Brønshøj med droner om natten.

Dronerne var udstyret med termiske kameraer, og efter at have taget en halv million fotos kunne man stykke et termisk kort sammen. Kortet viser, hvor der er varmeudslip i undergrunden, og er derfor blevet HOFORs nyeste våben i kampen mod fjernvarmespild.

- Jeg vidste godt at det virkede, men jeg er overrasket over, hvor gode billeder vi har fået, og hvor mange fejl vi har fundet, som vi ikke ellers ville have fundet, siger Bo Jensen Møller, sektionsleder, Fjernvarmedrift, HOFOR. 

Læs også Droner skal afsløre skjulte læk på fjernvarmerør

Stop for varmespild 

I alt er det lykkes de termiske kameraer at finde 44 lækager i villakvarterer omkring Vanløse og Brønshøj. Når lækagen var fundet, kunne forsyningsselskabet reparere hullet og sætte en stopper for varmespildet. 

I sidste ende bliver det billigere at få leveret varme, fordi vi minimerer vores tab. 

 Bo Jensen Møller, sektionsleder, Fjernvarmedrift, HOFOR.

De lækager, der normalt bliver overset, ligger ofte i baghaver og lignende. Steder hvor HOFOR ikke kan komme til, når de til daglig undersøger fjernvarmenettet, men som dronerne ikke har noget problem med at opdage. Og det kommer alle i hovedstaden til gode.

- I sidste ende bliver det billigere at få leveret varme, fordi vi minimerer vores tab. Vi bliver i stand til at planlægge vores vedligehold af ledningsnettet langt bedre, forklarer Bo Jensen Møller, sektionsleder, Fjernvarmedrift, HOFOR. 

Læs også Droner skal redde liv og slukke brande i København

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik