Drama på filmskolen: Elever sender mistillidserklæring til rektor

Planerne om at omlægge skolen til en fem-årig uddannelse var dråben, der fik bægeret til at flyde over for eleverne på Den Danske Filmskole.

Eleverne på filmskolen har ikke længere tillid til deres rektor. Foto: Den Danske Filmskole

’Vi, eleverne på Den Danske Filmskole, erklærer hermed, at vi har mistillid til vores ledelse med rektor i spidsen. Vi kan ikke tilslutte os måden, de leder skolen på eller omfattende reformeringer af Den Danske Filmskole.’

Sådan indledes mistillidserklæringen til rektor og ledelsen på filmskolen, der er underskrevet af 87 af skolens 96 elever.

De frygter at ændringerne i uddannelsen vil få slemme følger for de kommende årgange, hvor de kommende elever vil opleve en skole uden de fagledere, som tidligere har stået for undervisningen.

- Der er snak om en masse ændringer, men der er ikke nok substans, og det rigtige grundlag til at træffe beslutningerne eksisterer ikke. Ledelsen med rektor i spidsen har en plan og en ide om, hvilken retning skolen skal i, men den plan er vi helt uenige i, og vi mener, at det vil få store konsekvenser for skolen og især de kommende elever, siger Andreas Sandborg, der er elevrepræsentant, til TV 2 Lorry.

Slut med samarbejde

Det er specielt omlæggelsen til en fem-årig Bachelor/kandidatuddannelse, der bekymrer de studerende, der frygter at filmskolen vil miste flere af grundstenene, der kendetegner uddannelsen.

Læs også Kaos i Folkeregister: Emil kan ikke få fremmed afmeldt sin adresse

- Vi vant til at kunne samarbejde på tværs af klasser og studieretninger mellem instruktører, fotografer og klippere, og det samarbejde er fuldstændigt essentielt, når man arbejder med film. Nu kan vi ende med at stå i situationer, hvor der kun er tre elever i hver klasse, og dermed vil man ikke bare miste diversiteten, men også meget af den klassedynamik man har nu, hvor man trods alt er 6 elever med forskellige faglige, kunstneriske og sociale udgangspunkter, siger Andreas Sandborg.

Eleverne har gennem længere tid forsøgt at få både ledelsen og Kulturministeriets øre, og de har da også været til flere møder med dem, men tilsyneladende uden den store effekt.

- Med erklæringen ønsker vi ikke blot at vise omverdenen, at vores rektor ikke repræsenterer os, og at vi ikke er enige i retningen, ledelsen vil tage skolen. Vi ønsker også at åbne en dialog, hvor vi får indflydelse og bliver taget seriøst. Vi har gjort det, fordi vi vil melde klart ud, at tingene skal foregå ordentligt, og at man er nødt til at lytte både til os, men også til de tidligere elever og branchefolk, der har rettet kritik af ændringsforslagene. Vi tager kampen på vegne af filmskolen, som vi elsker, og som vi er så privilegerede at gå på, siger Andreas Sandberg.

Rektoren har lyttet

Det virker til, at mistillidserklæringen har virket, for rektoren på Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemann har lyttet.

Rektor på Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemann, er lydhør overfor den kritik, eleverne rejser. Foto: Foto: Fotografnavn/Ritzau Scanpix

- Det har gjort stort indtryk på mig, og jeg ser deres erklæring i en større sammenhæng, der har at gøre med mere tid til dialogen i en kompleks tid. Derfor tog jeg i går til et møde i Kulturministeriet, hvor jeg drøftede, hvad jeg mener, vi skal gøre for at sikre en ordentlig dialog omkring filmskolens fremtid, siger rektor Vinca Wiedemann til TV 2 Lorry.

På mødet blev rektor og skoleledelsens anbefaling i forhold til den kunstneriske Bachelor/kandidatuddannelse drøftet, ligesom Vinca Wiedemann efterspurgte mere tid til gennemføre ændringerne, men de talte også om et helt konkret tiltag, hvor de ville kunne imødegå eleverne.

- Jeg anbefalede, at man opretter et studienævn på skolen, ligesom man kender det fra andre uddannelser, hvor de studerende og ansatte kan få formel indflydelse i det daglige, siger Vinca Wiedemann.

Om Kulturministeriet vil give den tid, både rektor og elever har efterspurgt, eller oprette et studienævn, vides endnu ikke, men de har tidligere meldt ud, at de støtter den kandidatmodel, skoleledelsen og rektor Vinca Wiedemann har anbefalet for skolen.

Læs også Beboerne bekymrede over udsigten til nye naboer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?