Drabsekspert om seksuelt motiv: Handler om magt og spænding

Tanken om at udføre et drab, kan findes hos gerningsmanden i mange år, fortæller en af landets mest erfarne drabsefterforskere.

Torsdag den 8. marts i næste uge indledes det første retsmøde i en af de mest omtalte drabssager i dansk kriminalhistorie.

Den spektakulære sag om raketentusiasten Peter Madsen og den dræbte svenske journalist Kim Wall har tiltrukket massiv opmærksomhed, og i takt med politiets efterforskning er der gang på gang dukket nye makabre oplysninger frem, som tegner et uhyggeligt billede af den drabstiltalte Peter Madsen.

quote Det drejer sig om magt og spænding ved at dræbe. Morderen nyder at dræbe og ydmyge offeret, hvilket er typisk for psykopater.

Tidligere drabsefterforsker Kurt Kragh

En af de personer, der har fulgt sagen nøje er den tidligere drabsefterforsker Kurt Kragh, der i mange år stod i spidsen for Rigspolitiets Rejsehold. Et job, der har givet ham en særlig viden og indsigt i de psykologiske profiler, som går igen blandt mange drabsmænd.

I et interview med den svenske avis Aftonbladet giver Kurt Kragh sin vurdering af, hvilken type gerningsmand og motiv, der er tale om i drabssager som den, Peter Madsen er tiltalt i.

Kurt Kragh er en af landets mest erfarne og respekterede drabsefterforskere med 27 års erfaring fra Rigspolitiets rejsehold.
Kurt Kragh er en af landets mest erfarne og respekterede drabsefterforskere med 27 års erfaring fra Rigspolitiets rejsehold.
Foto: Erik Refner - Scanpix & Ritzau

Politiet mener, at den 47-årige ubådsbygger planlagde drabet på Kim Wall, og at det var seksuelt motiveret. Eksempelvis fandt politiet under ransagningen af Peter Madsens computer videoer med tortur og henrettelser af kvinder, og ifølge anklageskriftet skulle den 47-årige ubådsbygger have stukket og snittet Kim Wall i og omkring kønsdelene, før han slog hende ihjel.

- Det drejer sig om magt og spænding ved at dræbe. Morderen nyder at dræbe og ydmyge offeret, hvilket er typisk for psykopater, siger Kurt Kragh i interviewet med Aftonbladet.

Fantasien om at dræbe

Kurt Kragh skrev for nogle år tilbage bogen ’At tænke som en morder’, som tager udgangspunkt i hans lange karriere i Rejseholdet.

Han fortæller, at tanken om at udføre et drab, kan findes hos gerningsmanden i mange år.

- Når man knytter det sammen med det seksuelle motiv, er det almindeligt, at det er en fantasi, som personen har tænkt på i flere år, og i løbet af disse år bliver det noget, de bliver fyldt op med. Samtidig kan folk i deres liv forestille sig at gøre kriminelle ting såsom at dræbe, men uden at gøre noget, siger han.

quote En typisk måde at begynde en afhøring af en mistænkt kan meget vel være at sige, at hvis du fortæller mig, hvad der skete, vil du få det bedre i morgen. Til en psykopat er det dumt at sige det, for det er de ligeglade med.

Tidligere drabsefterforsker Kurt Kragh

Han fortæller samtidig, at fantasien om at begå mord kan vare i flere år, før den endelige beslutning om at dræbe bliver ført ud i livet. 

- Sådanne personer er utroligt farlige, lyder det fra den tidligere drabsefterforsker.

Det samme mener anklagemyndigheden, der går efter at få Peter Madsen idømt fængsel på livstid, eller alternativt få idømt forvaring.

Retslægerådet har nemlig vurderet, at Peter Madsen er så farlig, at forvaring på ubestemt tid kan være påkrævet for at undgå ny kriminalitet.

Psykopater vil ikke erkende

Peter Madsen har løbende ændret sin version af, hvad der skete den skæbnesvangre aften den 10. august på hans hjemmebyggede ubåd Nautilus. Han nægter at have dræbt Kim Wall, men erkender at have parteret hende.

Ifølge Kurt Kragh kan det være svært at få psykopater til at erkende deres forbrydelser. Dette skyldes, at de ikke har dårlig samvittighed over, hvad de har gjort.

- En typisk måde at begynde en afhøring af en mistænkt kan meget vel være at sige, at hvis du fortæller mig, hvad der skete, vil du få det bedre i morgen. Til en psykopat er det dumt at sige det, for det er de ligeglade med. De tager normalt ikke ansvar for, hvad de har gjort, men har altid en forklaring om, at det var fordi hun skreg og legitimerer på den måde handlingen, siger han.

Han trækker paralleller mellem Peter Madsen og sagerne om Peter Lundin og Marcel Lychau Hansen, bedre kendt som Amagermanden.

Lundin blev dømt for tredobbelt drab ved at slå sin samlever og hendes to små sønner ihjel og efterfølgende partere dem, og Amagermanden blev dømt for et rovmord, et sexdrab samt seks voldtægter, heraf en firedobbelt.   

- De er alle psykopater, og hvis du studerer, hvad de har gjort, og hvordan de virker, er de meget ens, og motiverne er på mange måder sammenlignelige. Du kan ikke se, at de har nogen følelser omkring, hvad de gjorde, siger Kurt Kragh.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Retten i Roskilde.

Mand erkender forsøg på voldtægt af børn via datingside

Skønhedsklinikken Cliuniq

Skønhedsklinik er nu sigtet 11 gange

blå blink

Politi og helikopter rykker ud til alvorlig ulykke på gård

Hærværk mod FCK-bus

FCK-bus overhældt med gul og blå maling kort før storkamp

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere