Dom i sagen om Idun: Nu kan skibsvraget (måske) fjernes!

Det tog tre år for Kystdirektoratet, men i dag faldt der dom i sagen om skibsvraget Idun, der siden 2012 har generet gæster på Amager Strandpark.

De sørgelige rester af slæbebåden Idun ligger omkring 100 meter fra kysten af Amager Strandpark – med stort set kun skorstenen stikkende op over vandoverfladen. Der har båden ligget, siden stormen Carl tvang den under vand i marts 2014.

Men en dommer ved Københavns Byret afsagde i dag dom over skibets ejer: Båden skal fjernes inden den 31. oktober. Dermed er der sat et foreløbigt punktum i sagen, der har drillet myndighederne i fire år.

En molbohistorie fra hovedstaden: Her kan du få hele historien om skibet Idun.

Kispus med kommunen og staten

Problemerne med båden Idun begyndte, da bådens ejer i 2012 ankrede op ud for Helgoland Badeanstalt – og gennem et års tid legede kispus med myndighederne ved at flytte skibet mellem kommunezonen, der rækker 100 meter ud fra kysten og statens område. 

Den 17. marts endte Idun dog sine dage på bunden af Øresund – mere end 100 meter fra land, og dermed under Kystdirektoratets område. Det førte til en anmeldelse for overtrædelse af kystbeskyttelsesloven den 21. marts 2014, og en bøde på 10.000 kroner til bådens ejer.

Det førte dog ikke til, at Iduns ejer flyttede båden, så Kystdirektoratet anmeldte året efter endnu engang ejeren til politiet. Det skete den 9. marts 2015.

Det er denne anmeldelse, der i dag førte til dom i Københavns Byret.

Ingen bjergning lige om hjørnet

Dommen behøver dog ikke betyde, at hovedpinen er lettet for de 1,8 millioner gæster på Amager Strandpark eller de mange myndigheder, der har været inden over forløbet. 

For selvom Kystdirektoratet nu har fået rettes ord på, at båden skal fjernes, er det fortsat op til en vurdering, om det kan ske.

Først skal fristen til den 31. oktober overskrides – og de to uger med bøder, før end det er muligt for den statslige myndighed at gribe ind. Når det sker, bliver båden fjernet for ejerens regning.

Verdens længste faktaboks: Historien om Idun

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere