Dit gaskomfur er lige blevet væsentligt mere miljøvenligt

Indfasningen af et nyt biogasanlæg på Avedøre Holme betyder en markant nedsættelse af CO2-udslippet for 300.000 københavnere koblet op på bygasnettet.

Du har næppe lagt mærke til det. Men i løbet af de seneste par dage er dit gaskomfur blevet mere klimavenligt.

Ved hjælp af et enkelt indgreb udleder den gas, der løber gennem gasnettet og ud i dit komfur, nemlig lige pludselig 15 % mindre CO2 end før.

I hvert fald hvis du bor i København, Frederiksberg, Tårnby, Rødovre eller Hvidovre og er koblet op på hovedstadens bygasnet.

Hovedstadens forsyningsselskab, Hofor, har i løbet af december indfaset et nyt anlæg, der udvinder CO2-neutral gas af københavnernes eget spildevand og erstatter en del af den naturgas, der ellers anvendes til produktion af bygas. Sund miljøfornuft, mener den tekniske direktør:

- København og HOFOR skal være ambitiøse på klimafronten. Biogas i bygassen er et godt eksempel på, at vi nogle gange kan reducere CO2-udledningen ved at gøre tingene smartere, siger teknisk direktør i Hofor Bjarne Korshøj.

Hofor har indfaset biogas fra nyt anlæg. Det giver mindre CO2-udledning.

Fra toilettet til komfuret

Det nye anlæg er et såkaldt biogasopgraderingsanlæg, og det ligger på Avedøre Holme. Det kan opdanne de naturlige gasser i spildevandet fra eksempelvis toiletbesøg til biogas, som så blandes sammen med naturgas og atmosfærisk luft og sendes ud i rørene til de omkring 300.000 københavnere på bygasnettet.

- Populært sagt kan man sige, at otte dage efter, man har været på toilettet, så har man den rene gas i komfuret, i gaspejsen eller tørretumbleren, siger Morten Stanley, der er gaschef i Hofor til TV 2 Lorry.

- Vi har købt opgraderingsanlægget, der udnytter moderne teknologi til at sikre mere CO2-neutral biogas i bygassen. På den måde fremtidssikrer vi den grønne bygas i København, og gør bygassen 40 procent CO2-neutral.

Vi laver selv biogassen

Biogassen stammer fra udrådning af slammet i spildevandet. Så når københavnerne vasker op eller går på toilettet, bidrager de til produktionen af bæredygtig bygas.

 

Når toiletvand og andet spildevand møder bakterierne i rådnetankene på Biofos’ spildevandsanlæg, så gennemgår det biologiske materiale en forrådnelsesproces, der skaber biogas i form af metan og CO2.

 

I stedet for, at gassen ryger videre op i atmosfæren og gør klimaet endnu varmere, behandler Hofor gassen og sender den videre ind i gasnettet.

 

Kilde: Hofor

Målsætning om 100 procent biogas i 2025

Med indfasningen af dette anlæg vuderer Hofor, at gassen med ét er blevet 15 procent mindre CO2-udledende. 

- Det sparer København for mange tons klimabelastende CO2 og er endnu et skridt mod målet om at gøre København CO2-neutral i 2025, siger Morten Stanley.

Og i fremtiden kan der meget vel være flere af den slags anlæg på vej, så gassen i dit komfur kan bestå af hundrede procent biogas.

- Vi har ikke tænkt os at stoppe her. Vi er i gang med at finde og udnytte mere biogas i nærområdet, og her ligger fx andre spildevands- og affaldsanlæg jo lige for, siger han.

Hovedstaden og Aalborg er de eneste to steder i Danmark, der er forsynet med bygas.

Bygassen består i dag af lige dele naturgas, biogas og atmosfærisk luft. 

Sådan ser det ud, biogasopgraderingsanlægget på Avedøre Holme.
Sådan ser det ud, biogasopgraderingsanlægget på Avedøre Holme.
Foto: Hofor

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik