Dit gaskomfur er lige blevet væsentligt mere miljøvenligt

Indfasningen af et nyt biogasanlæg på Avedøre Holme betyder en markant nedsættelse af CO2-udslippet for 300.000 københavnere koblet op på bygasnettet.

Du har næppe lagt mærke til det. Men i løbet af de seneste par dage er dit gaskomfur blevet mere klimavenligt.

Ved hjælp af et enkelt indgreb udleder den gas, der løber gennem gasnettet og ud i dit komfur, nemlig lige pludselig 15 % mindre CO2 end før.

I hvert fald hvis du bor i København, Frederiksberg, Tårnby, Rødovre eller Hvidovre og er koblet op på hovedstadens bygasnet.

Hovedstadens forsyningsselskab, Hofor, har i løbet af december indfaset et nyt anlæg, der udvinder CO2-neutral gas af københavnernes eget spildevand og erstatter en del af den naturgas, der ellers anvendes til produktion af bygas. Sund miljøfornuft, mener den tekniske direktør:

- København og HOFOR skal være ambitiøse på klimafronten. Biogas i bygassen er et godt eksempel på, at vi nogle gange kan reducere CO2-udledningen ved at gøre tingene smartere, siger teknisk direktør i Hofor Bjarne Korshøj.

Hofor har indfaset biogas fra nyt anlæg. Det giver mindre CO2-udledning.

Fra toilettet til komfuret

Det nye anlæg er et såkaldt biogasopgraderingsanlæg, og det ligger på Avedøre Holme. Det kan opdanne de naturlige gasser i spildevandet fra eksempelvis toiletbesøg til biogas, som så blandes sammen med naturgas og atmosfærisk luft og sendes ud i rørene til de omkring 300.000 københavnere på bygasnettet.

- Populært sagt kan man sige, at otte dage efter, man har været på toilettet, så har man den rene gas i komfuret, i gaspejsen eller tørretumbleren, siger Morten Stanley, der er gaschef i Hofor til TV 2 Lorry.

- Vi har købt opgraderingsanlægget, der udnytter moderne teknologi til at sikre mere CO2-neutral biogas i bygassen. På den måde fremtidssikrer vi den grønne bygas i København, og gør bygassen 40 procent CO2-neutral.

Vi laver selv biogassen

Målsætning om 100 procent biogas i 2025

Med indfasningen af dette anlæg vuderer Hofor, at gassen med ét er blevet 15 procent mindre CO2-udledende. 

- Det sparer København for mange tons klimabelastende CO2 og er endnu et skridt mod målet om at gøre København CO2-neutral i 2025, siger Morten Stanley.

Og i fremtiden kan der meget vel være flere af den slags anlæg på vej, så gassen i dit komfur kan bestå af hundrede procent biogas.

- Vi har ikke tænkt os at stoppe her. Vi er i gang med at finde og udnytte mere biogas i nærområdet, og her ligger fx andre spildevands- og affaldsanlæg jo lige for, siger han.

Hovedstaden og Aalborg er de eneste to steder i Danmark, der er forsynet med bygas.

Bygassen består i dag af lige dele naturgas, biogas og atmosfærisk luft. 

Sådan ser det ud, biogasopgraderingsanlægget på Avedøre Holme.
Sådan ser det ud, biogasopgraderingsanlægget på Avedøre Holme.
Foto: Hofor

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

Samler skrald

playMadaffald, flasker og bleer langs motorveje: Ny kampagne siger tak for ingenting

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere