Direktør i Amagerbanken frifindes i bedragerisag

Jørgen Brændstrup har for anden gang i denne uge opnået frifindende dom. Også Bagmandspolitiets sag falder.

En tidligere direktør i Amagerbanken frifindes onsdag af Østre Landsret i en straffesag om bedrageri for 15 millioner kroner.

Bagmandspolitiet havde krævet fængsel til Jørgen Brændstrup, men anklagen afvises.

Det er anden gang i denne uge, at den 51-årige Brændstrup opnår en frifindelse.

Frifundet mandag

Mandag morgen blev han ligesom 10 andre sagsøgte i en civil sag frifundet af Retten i Lyngby i statens stort anlagte erstatningssag om tab på 900 millioner kroner.

Hverken Brændstrup eller de to andre tiltalte i bedragerisagen er onsdag morgen til stede i landsretten. Alle tre frifindes.

Sagen blev rejst efter Amagerbankens konkurs i 2011. Både Finanstilsynet og kammeradvokaten, der blev kurator i boet, gik til politiet med mistanke om kriminelle forhold.

I alt 11 blev sigtet, men det endte med, at Bagmandspolitiet udelukkende rejste tiltale i den straffesag, som onsdag er slut.

Anklaget for to år siden

Det var i 2015, at forretningsmanden Henrik Schimming, Jørgen Brændstrup og en underordnet bankmand blev anklaget for bedrageri og for at have misbrugt insiderviden på kriminel vis.

Forbrydelserne skulle være begået i 2010. Henrik Schimming hviskede bankfolkene i øret, at det amerikanske selskab Deltek var villig til at betale en høj pris for aktier i det danske it-selskab Macanomy A/S.

Oplysningen var interessant, fordi tilbuddet lå langt over børskursen. Og den blev - ifølge Bagmandspolitiets påstand - udnyttet til skade for Jyske Bank og Vestjysk Bank, som tilsammen mistede 15 millioner kroner.

Enig afgørelse

Dette påståede tab opstod, da de to jyske banker overdrog aktier i it-selskabet til Amagerbanken. Den store københavnske bank sagde ikke ét ord om udsigten til gevinsten, og dermed blev de snydt, har Bagmandspolitiet ment.

Men i april 2016 afviste Københavns Byret anklagen og frifandt alle tre tiltalte.

Begrundelsen var især, at det diskrete tilbud fra det amerikanske selskab på aktier i Macanomy A/S blot var en "uforbindende tilkendegivelse". Derfor var de tre mænd ikke forpligtet til at oplyse andre om tilbuddet, mente byretten. Og onsdag lyder der samme toner fra tre landsdommere og tre lægdommere i landsretten.

- Der er fuldstændig enighed om, at der skal ske frifindelse, siger retsformand Lene Jensen.

Landsretten konstaterer, at forløbet ikke blev påvirket af oplysningen om den amerikanske interesse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Mand fundet livsløs i Roskilde Havn

Livløs mand reddet op af havn

Rådhus

Borgerservice lukket efter bombetrussel

Masseslagsmål

Fem personer anholdt efter masseslagsmål med knivstikkeri

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere