DF'er vil stoppe lovligt anmeldt demonstration for terrorofre

Den kontroversielle muslimske organisation Hizb-Ut-Tahrir holder fredagsbøn på Christiansborg Slotsplads den 22. marts. Nu vil DF'er have demonstrationen stoppet.

Organisationen Hizb-Ut-Tahrir er kendt og berygtet for ekstreme standpunkter i integrationsdebatten, hvor dens ledende medlemmer og tekster har givet udtryk for stærkt fundamentalistiske synspunkter.

Ofte i så kraftig form, at danske politikere har ønsket organisationen ulovliggjort. Men det er aldrig sket.

Nu har Hizb-Ut-Tahrir anmeldt en demonstration på Christiansborg Slotsplads fredag den 22. marts. Her vil de afvikle en fredagsbøn til "støtte for vores dræbte brødre og søstre i New Zeland" og "i protest mod det islamfjendske politiske klima", står der i invitationen til deltagelse.

Københavns Politi oplyser til TV 2 Lorry, at demonstrationen er anmeldt efter reglerne.

Vil have myndighederne til at gribe ind

Men alligevel vækker planerne forargelse hos Dansk Folkepartis værdiordfører og udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- I Dansk Folkeparti opfordrer vi myndighederne til at sige nej til afholdelse af fredagsbøn foran Christiansborg, og vi har allerede rettet henvendelse til justitsministeren for at bede ham om at stoppe dette stærkt upassende forsøg på en magtdemonstration foran demokratiets højborg.

- Jeg synes, de træder på danskerne. Det er enormt respektløst overfor det samfund, der har givet dem frihed og en masse rettigheder, lyder det fra Martin Henriksen i en mail til TV 2 Lorry.

Martin Henriksen: -Hizb ut Tahrir er en samfundsundergravende forening, som er i opposition til det danske samfund
Martin Henriksen: -Hizb ut Tahrir er en samfundsundergravende forening, som er i opposition til det danske samfund
Foto: Ida Marie Odgaard - Ritzau / Scanpix

Martin Henriksen mener, at Hizb-Ut-Tahrir slår plat på begivenhederne i New Zeland.

- De opfordrer herboende muslimer til at samle sig imod Dansk Folkepartis og andres berettigede kritik af den stigende islamisering af Danmark. Men det vil ikke virke, og Dansk Folkeparti vil aldrig acceptere at en forening som Hizb-Ut-Tahrir får lov til at præge danske beslutningstagere. Vi mener fortsat, at foreningen kan forbydes med henvisning til Grundloven, siger DF-politikeren.

Men I kan jo ikke nå at forbyde dem inden fredag. Hvad skal justitsministeren gøre for at forhindre en lovligt anmeldt demonstration af en lovlig forening?

- Jeg savner, at der er politisk mod til at gå nye veje. Vi har forsamlingsfrihed, ytringsfrihed og religionsfrihed. Men man må udfordre grænserne, og vi har jo nogle gange set, at hvis der er vilje og mod, så kommer man et stykke af vejen.

Men hvad er det for et værktøj, du mener, ministeren skal bruge - det er jo en lovlig forening og en lovligt anmeldt demonstration?

- Jeg synes, at ministeren skal henvise til grundloven. Ja, vi har religionsfrihed og ret til at udøve tro, men det strider imod sædeligheden - det vil sige samfundets moral og samfundets værdier - og den offentlige orden. Så er det imod grundloven, lyder det fra Martin Henriksen.

- De har jo tidligere opfordret til drab på danske soldater og på jøder. Jeg kan ikke forstå, at det ikke er en ulovlig organisation, fortsætter han. 

Grænseløst hykleri, mener Hizb-Ut-Tahrir

TV 2 Lorry har rettet henvendelse Hizb-Ut-Tahrir for at høre deres reaktion på Martin Henriksens ønske om at få demonstrationen stoppet. Hizb-Ut-Tahrirs mediekontor har sendt os følgende skriftlige kommentar på mail:

"Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som har omdannet sig til en vanskabt klon af førstnævnte, bekræfter endnu engang de danske politikeres grænseløse hykleri og manglende tillid til egne frihedsidealer, når de med lov og statsmagt ønsker at forhindre kritiske, muslimske stemmer i at sætte fokus på deres medansvar for det hadefulde klima, som har motiveret til den forfærdelige forbrydelse i Christchurch," skriver Hizb-Ut-Tahrir.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Justitisminsteriet. Men det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.).