DF'er tiltalt for Omar-læk kendte dræbt synagogevagt

Københavnsk politiker havde ingen skrupler over at give fortrolige oplysninger om attentatmand til pressen.

Den københavnske politiker Finn Rudaizky (DF) var i midten af februar 2015 dybt påvirket af Omar el-Husseins angreb i København.

Derfor var han også meget opsat på at undersøge, hvorvidt myndighederne kunne have gjort mere for at bremse den nu dræbte attentatmand, skriver Rscitzau.

quote Ligesom alle mulige andre mennesker var jeg rystet over det, der var sket. Måske var jeg lidt ekstra rystet, fordi jeg kendte en af dem, der var blevet dræbt, nemlig Dan Uzan.

Finn Rudaizky, DF

Det fortæller den 74-årige politiker onsdag i Københavns Byret. Her er han tiltalt for at have lækket fortrolig data om Omar el-Hussein og hans familie.

- Ligesom alle mulige andre mennesker var jeg rystet over det, der var sket. Måske var jeg lidt ekstra rystet, fordi jeg kendte en af dem, der var blevet dræbt, nemlig Dan Uzan, siger politikeren med henvisning til den jødiske vagt, der blev likvideret foran synagogen i Krystalgade.

Det mangeårige medlem af Borgerrepræsentationen allierede sig kort efter angrebet med en journalist fra BT.

- Jeg finder ud af, at der er en fælles interesse fra min og pressens side om at få belyst den her sag, siger Rudaizky.

Derfor videresendte han en stribe spørgsmål fra journalisten til kommunens forvaltning. Svarene delte han med journalister på BT og Berlingske.

- Det var ikke et ønske om at videregive fortrolige detaljer om Omar el-Hussein. Han var jo død. Det var et spørgsmål om en terrorsag, som efter min mening kunne retfærdiggøre, at oplysningerne blev givet videre. Det gjorde jeg uden skrupler, siger den tiltalte. 

Myndighederne fejlede

Et af de vægtigste argumenter for at granske myndighederne var politikerens manglende tillid til socialforvaltningen. Gennem en årrække havde han erfaret, at forvaltningen forsøgte at skjule dårlige sager for offentligheden.

Også i sagen om Omar el-Hussein mener han, at myndigheden har fejlet. 

Politikeren henviser til, at socialforvaltningen og politiets medarbejdere faktisk var opmærksom på Omar el-Hussein, men at man efter to kriminalpræventive besøg hos familien tilbage i 2010 skrinlagde sagen.

Blandt andet den historie skrev BT på baggrund af de lækkede oplysninger fra Finn Rudaizky. Inden afsløringen havde kommunen ifølge avisen hævdet, at "der ikke var nogen sag" på Omar el-Hussein.

 Finn Rudaizky har været medlem af Borgerrepræsentationen siden 1994. Han er desuden jøde og tidligere formand for Det Mosaiske Trossamfund.

Dommen i sagen ventes i midten af februar.

Aviser afslørede hemmeligheder om Omar el-Hussein

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere