DF stikker kæp i hjulet på borgmesterportræt: "Det er ikke personligt"

Den tidligere Teknik- og Miljøborgmester i København skal have et borgmesterportræt til 90.000

Traditionen tro skal der et billede op på væggen på rådhuset i København, når afgåede borgmestre stopper i politik, så de på den måde bliver foreviget for deres tjeneste til byen.

Det er dog ikke småbeløb, politikerne bruger på at få udarbejdet deres portrætter. Senest er det kommet frem, at de to tidligere SF-borgmestre Ninna Thomsen og Ayfer Baykal har brugt 240.000 kroner på et fælles billede, og Venstres Pia Allerslev brugte 98.700 på et fotografi, da hun stoppede.

Nu er turen så kommet til den tidligere Teknik- og Miljøborgmester fra Enhedslisten, Morten Kabell, der har fået bevilliget 90.000 kroner til sit portræt af Teknik- og Miljøudvalget.

Dansk Folkeparti mener dog ikke, at der er brug for mere end 5.000 kroner, og Liberal Alliance har erklæret sig enige, mens resten af Teknik- og Miljøudvalget anser beløbet for passende.

- Jeg er faktisk forarget. Det var også, derfor jeg standsede sagen og sendte den videre til Borgerrepræsentationen. Det er absolut ikke noget personligt mod Morten Kabell, og jeg synes det er en rigtig god tradition, jeg ønsker bare, at vi får lavet en ny ordning i forhold til borgmesterportrætterne, hvor vi i stedet får taget professionelle fotografier i et helt andet prisniveau, siger Finn Rudaizky, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget, til TV 2 Lorry.

Signalværdi og prioriteringer

Københavns Kommune har et budget på omkring 50 milliarder kroner, og selvom det kan lyde af meget, så er det stramt budget. Politikerne har blandt andet besluttet, at der i 2019 skal spares 32 millioner kroner på børneområdet – eller hvad der svarer til 68 fuldtidsstillinger.

- Det er et helt forkert signal at sende til borgerne. Med den ene hånd laver vi nedskæringer på velfærdsopgaver til børn, syge og udsatte borgere, mens vi med den anden godkender brug af hundrede tusindevis af kroner til malerier på rådhuset. Det er for meget, og jeg mener, at fremtidige borgmestre må nøjes med mindre, siger Finn Rudaizky.

Morten Kabell: ’Handler ikke om den enkelte borgmester’

I denne omgang er det den tidligere borgmester Morten Kabell, der skal have lavet et borgmesterportræt, og hovedpersonen selv mener ikke, at der er grund til at bryde med traditionen, tværtimod.

Morten Kabell, Enhedslisten.
Morten Kabell, Enhedslisten.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen - Scanpix

- Københavns Kommune har haft traditionen i flere hundrede år, og det handler i højere grad om kulturpolitik, end den enkelte borgmester. Det er en måde at opretholde portrætkunsten på i Danmark, som er noget, man længe har arbejdet for i kommunen, siger den tidligere borgmester Morten Kabell til TV 2 Lorry.

Det er ikke Morten Kabell selv, der har bedt forvaltningen om 90.000 kroner, men han har givet udtryk for, at han gerne ville følge traditionen.

- Kommunen har et årligt budget i omegnen af 50 milliarder kroner, så udgiften til borgmesterportrætter hvert fjerde år er virkelig ikke særligt stor. Som borger synes jeg, at det er godt, at vi støtter kunsten. I forhold til prisen, så vil jeg lade dem, der ved noget om kunst om at vurdere det. Det er ikke noget, jeg selv har beskæftiget mig med i politik, så jeg forholder mig til, at nogen, der ved mere end mig, har valgt at bevillige 90.000 kroner, siger Morten Kabell.

I det hele taget er der ikke megen kritik af ordningen, faktisk er der kun en ting, som han vil kritisere.

- Jeg synes ikke, at kommunen ofte nok arrangerer udstillinger, hvor borgerne bliver inviteret ind og kan se den flotte kunstsamling. Det er gjort før, og det bør de gøre igen.

Tidligere DF-borgmester: Håber man ændrer praksis

Dansk Folkeparti havde selv en sin første københavnske borgmester i perioden 2014-2017. Navnet var Carl Christian Ebbesen, og han var Kultur- og Fritidsborgmester. Han er stadig medlem af Borgerrepræsentationen, hvor han sidder som 2. næstformand, ligesom han er gruppeformand for Dansk Folkeparti i Københavns Kommune.

Carl Christian Ebbesen, gruppeformand for Dansk Folkeparti i Københavns Kommune.
Carl Christian Ebbesen, gruppeformand for Dansk Folkeparti i Københavns Kommune.
Foto: TV2 Lorry

Carl Christian Ebbesen, er det Dansk Folkepartis politik at få en ny ordning, hvor der ikke bliver brugt så mange penge på borgmesterportrætter?

- Ja, det er det helt klart. Grundlæggende handler det om, at når man skærer på børn, handicappede og udsatte, så bliver politikerne også nødt til at gå forrest og vise mådehold, når det kommer til dem selv.

Skal du selv have et borgmesterportræt?

- Nej, ikke som det ser ud lige nu, for jeg har slet ikke nogen planer om at stoppe i politik foreløbigt.

Når du stopper, bliver det så et dyrt portræt eller et professionelt fotografi til 5.000 kroner?

- I Dansk Folkeparti holder vi traditionerne i hævd, og jeg regner med at fortsætte i politik de næste 20 år, og jeg håber, at man inden da har ændret praksis.

Hvis I ikke får ændret praksissen, bliver det så et dyrt portræt eller et fotografi til 5.000 kroner?

- Nu har vi de næste 10-20 år til at få ændret en praksis, som jeg for øvrigt tror, at langt de fleste af borgerne er enige om, er for meget.

Så kan jeg citere dig for, at du vil have et professionelt fotografi til 5.000 kroner?

- Som det er nu, så skal jeg slet ikke have et billede, for jeg har ingen aktuelle planer om at stoppe i politik, men jeg mener, at den nuværende ordning er helt vild, og at vi i fremtiden skal være mere beskedne. Vi bliver også nødt til at holde for på rådhuset.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

udlejningskøretøjer

Flertal vil opkræve højt gebyr fra udlejningsløbehjul og cykler: Helt absurd, lyder kritikken

20201209-103931-L-1920x1280we

Kritikere vil udskyde Lynetteholm-plan til efter nedlukning - online debat er ikke nok

Line Barfod

Politisk sværvægter valgt som Enhedslistens borgmesterkandidat

Ulovlig hegn ved havn

playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere