DF raser efter endnu flere bilbrande: Vil have minister på banen

Dansk Folkeparti kræver redegørelse fra justitsministeren efter flere bilbrande natten til søndag i København.

Flere bilafbrændinger i København natten til søndag. Foto: Presse-fotos.dk

Flere bilafbrændinger i København natten til søndag. Foto: Presse-fotos.dk

Flere bilafbrændinger i København natten til søndag. Foto: Presse-fotos.dk

Flere bilafbrændinger i København natten til søndag. Foto: Presse-fotos.dk

1 af 4

Nattens mange bilbrande flere steder i København vækker vrede hos Dansk Folkepartis folketingsmedlem Martin Henriksen.

Han vil have justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) til at redegøre for politiets arbejde, og hvad de vil gøre for fremadrettet at undgå lignende episoder.

- Det er på tide, at der bliver sat en stopper for det. Nu har det stået på i et stykke tid, og det kan jo ikke blive ved. Derfor har vi blandt andre bedt om en redegørelse for politiets indsats, og vi har bedt ministeren svare på hvad regeringen og politiet vil gøre fremadrettet for at komme problemet til livs. Det er ikke et retssamfund værdigt, siger Martin Henriksen i en mail sendt til TV 2 Lorry.

- Det kunne også interessant at høre, hvad Københavns kommune gør, og om de eventuelt har en ide om hvem der står bag, hvorfor jeg også opfordrer dem til at komme på banen, siger Martin Henriksen.

Læs også Bilbrande i nat: Flere biler sat i brand på under en time

Politiinspektør: Bilbrande sker fra tid til anden 

I alt seks biler brændte natten til søndag omkring Nørrebro, Nordvest og Hellerup. Men også en række andre biler fik såkaldte naboskader.

00:29

Flere bilafbrændinger i København natten til søndag.

Luk video

Det er endnu uvist, hvad der ligger bag brandene. Men det er noget, som politiet har oplevet før, fortæller Peter Dahl, ledende politiinspektør og chef for beredskabet i politikredsen, til nyhedsbureauet Ritzau.

- Det er jo noget, vi konstaterer både i København og andre byer, at fra tid til anden, ser vi denne her epidemi med biler, der bliver sat i brand, siger Peter Dahl.

Artiklen fortsætter under faktaboksen!

Oversigt over bilbrande i Københavns-området siden maj måned

  • 26.august. Ukendte gerningsmænd sætter natten til søndag ild til seks biler omkring Nørrebro, Nordvest og Hellerup
  • 16. august. Kort før midnat udbryder der brand i to biler på Tranevej i København NV. Politiet har endnu ikke oplyst, om brandene var påsatte.
  • 4. august. Politiet rykker natten til lørdag ud til anmeldelser om fire bilbrande på Nørrebro. Dagen derpå var politiet usikre på, om alle fire bilbrande var påsatte, men de formodede, at tre af brandene var påsatte.
  • 2. august. Der bliver sat ild til tre biler og flere containere forskellige steder på Nørrebro. En 20-årig mand med bopæl i Hvidovre blev anholdt på fersk gerning, da han skulle til at antænde en bil på Hothers Plads nær Mjølnerparken. Den 20-årige blev sigtet for brandstiftelse. 
  • 26. juni. Ukendte gerningsmænd sætter ild til 13 biler på tre forskellige adresser i Ishøj i Ishøj
  • 23. maj. Ni biler udbrænder på en parkeringsplads i boligområdet Værebroparken i Bagsværd. Politiet modtager anmeldelsen kl. 23.27. Politiet formodede dagen derpå, at branden blev startet i en enkelt bil og spredte sig.
  • 13. maj. En bilbrand spreder sig lørdag aften til fem andre biler, der holder parkeret bag ved bilen på Kurvemagerstien på Amager i København. Ifølge politiet var branden i den ene bil efter alt at dømme påsat.

Kilder: TV 2 Lorry og Ritzau

Kan være inspireret af svenske bilbrande

I det vestlige Sverige har myndighederne de seneste uger kæmpet med flere end hundrede bilbrande. Det kan have en effekt, vurderer politiinspektøren. 

-  Der er, tror jeg, lidt inspiration i det her. Når vi ser bilbrande andre steder for eksempel i Sverige eller andre steder i Europa, så blusser det nogle gange op igen i København og andre steder i landet.

Flere bilafbrændinger i København natten til søndag. Foto: Presse-fotos.dk

- Men det er svært præcist at sige, da vi ikke ved, hvad motivet bag det her er. Om det bare er alvorlige drengestreger, eller om der egentlig er et motiv bag, siger han til Ritzau.

Søndag formiddag er der ikke foretaget anholdelser i sagen om brandene. Men der er noget, der tyder på, at der er flere end én gerningsmand. 

- Jeg kan konstatere, at måden man har tændt ild til de her biler på, det er faktisk vidt forskelligt. Det taler lidt ind i, at der er forskellige grupperinger, der gør det her, siger Peter Dahl til Ritzau.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik