Det sejler igen på kendt café – har fået tre sure smileys på én måned

Café Dan Turell i indre København har igen haft besøg af fødevarekontrollen. Også denne gang blev der beslaglagt varer og udstukket en bøde.

Den navnkundige Café Dan Turrel i det indre København har fået tre sure sure smileys i juli måned. Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

Den er igen gal på Café Dan Turell i indre København, hvor Fødevarestyrelsen har foretaget endnu et kontrolbesøg den 24. juli.

Caféen havde ved tre forudgående kontrolbesøg tidligere på måneden fået to sure smileys og en indskærpelse. Og heller ikke denne gang lykkedes det at bryde den dårlige smiley-statistik.

Det er en meget kritisk rapport denne gang, og alle de forhold, som de har fået en indskærpelse for, vil de få en bøde for næste gang, hvis ikke det er blevet bedre

Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold

Ifølge den netop offentliggjorte kontrolrapport dumper Café Dan Turell i kontrolkategorien ”mærkning og information”, hvilket skyldes, at caféen ikke kunne fremvise sporbarhedsdokumentation for 123 flasker 1,5 liters Faxe Kondi, som Fødevarestyrelsen fandt i caféens kælder. Sodavandspartiet blev derfor beslaglagt, og caféen fik en bøde på 10.000 kroner.

Netop fødevarer uden sporbarhed er tilsyneladende et problem, der går igen på Café Dan Turell. Som TV 2 Lorry fortalte tidligere på måneden, fandt Fødevarestyrelsen omkring 720 Jubilæums Akvavit uden sporbarhed og banderoler under et kontrolbesøg på caféen den 11. juli.  

- Der sker jævnligt tilbagetrækninger af fødevarer, som der er noget galt med. Og her er det vigtigt, at vi kan spore, hvor varerne kommer fra, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, til TV 2 Lorry.

Kontrolbesøget den 11. juli resulterede desuden i, at Café Dan Turell blev midlertidigt lukket, fordi caféen ikke var registeret hos Fødevarestyrelsen, og fordi det var uklart, hvem der ejede stedet, hvilket affødte mistanke om stråmandsvirksomhed.

Trods mistanken har Café Dan Turell siden fået lov til at genåbne, men ved de efterfølgende kontrolbesøg har Fødevarestyrelsen yderligere fundet en række kritisable forhold.

Havde ingen egenkontrol

Ved det seneste kontrolbesøg viste det sig eksempelvis, at caféen ikke havde noget fødevaretermometer og heller ikke førte nogen form for egenkontrol, hvilket ellers er påkrævet.  

- Egenkontrol er et vigtigt parameter, fordi det hjælper virksomheder med at risikovurdere og holde øje med fødevareproduktion. Dér, hvor det typisk kan gå galt, er, hvis bakterier får lov til at vokse, fordi man ikke har opbevaret fødevarer enten koldt eller varmt nok, forklarer Michael Rosenmark.

Ved kontrolbesøget blev det yderligere konstateret, at caféens ismaskine var gået i stykker i en sådan grad, at lågen var ved at falde af. 

Ifølge Michael Rosenmark bør caféen se at få strammet op, for med de gentagne sure smileys og nye kritiske anmærkninger følger et opfølgende kontrolbesøg inden for den nærmeste fremtid.

- Der er mange ting, de skal blive bedre til. Det er en meget kritisk rapport denne gang, og alle de forhold, som de har fået en indskærpelse for, vil de få en bøde for næste gang, hvis ikke det er blevet bedre.

- Vi laver en konkret vurdering af, om det er groft nok til, at vi lukker dem, eller i stedet skal gøre dem opmærksomme på reglerne. Og her har vi en klar forventning om, at de retter op. Gør de ikke det, så bliver sanktionen værre næste gang, siger Michael Rosenmark.

Flere caféer blev lukket

I Fødevarestyrelsens kontrolrapport er der angivet et CVR-nummer tilknyttet Café Dan Turèll. Bag CVR-nummeret står JRH Drift IVS, som ejes af Jonas Rasmus Hedebrandt. 

Han har ikke vendt tilbage på TV 2 Lorrys henvendelser. 

Café Dan Turèll har tidligere været ejet af den omstridte københavnske cafékonge Bahram Sari Beliverdi, som i maj måned blev idømt tre år og ni måneders fængsel ved byretten for bedrageri, momssvindel og brud på fødevarelovgivningen. Han var valgt at anke dommen.

Bahram Sari Beliverdi har også tidligere ejet Café Stella, Café Emma og XO Burgers and Steak, der tidligere på måneden ligeledes blev kortvarigt lukket på grund af uklare ejerforhold og mistanke om stråmandsvirksomhed. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik