Det første i Europa: 3D-printet hus opføres i Nordhavn

3D-printet byggeri er den nyeste teknologi indenfor byggebranchen, som betyder, at man kan opføre et hus fra en computer på byggepladsen.

Den første bygning i Europa bygget med 3D-printer er første skridt på vejen til at digitalisere byggebranchen. Bag projektet er det danske partnerskab 3D Printet Byggeri.

Kontoret, som 3D-byggeriet opfører i Nordhavn, bygges op af en automatiseret 3D-printer fra en computer på byggepladsen. Nu begynder printningen for alvor, og huset skal stå færdigt til slutningen af året, hvor det er muligt at leje sig ind.

Byggeri på computerskærm giver frie former

En af fordelene ved at bruge den digitale metode til at opføre bygninger er ifølge 3D Printet Byggeri muligheden for at lave huse med mere frie former. Selv er deres byggeri designet med bølgede vægge uden kantede hjørner.

- Computeren og printeren er ligeglade med, hvordan byggeriet skal ligge, den printer bare det, den får fortalt. Derfor kan man bygge mere frie former, når man bygger med computer, fortæller ansvarlig for projektet Jakob Jørgensen.

Det betyder, at man med 3D-printet byggeri kan komme uden om kassetænkningen, når man designer arkitektur.

- Med 3D-printet byggeri er der en lige linje mellem tanken bag designet, og hvordan det færdigt kommer til at se ud. Man er meget mere fri i forhold til arkitektur til at skabe, det man vil, siger Jakob Jørgensen.

Flere 3D-huse i landskabet

De bølgede former, som er i det danske 3D-printede kontor, ville være meget svære at fremstille på traditionel facon, mener Jakob Jørgensen.

- Det traditionelle byggeri er rigtigt dygtige til at lave firkantede ting, men så snart man vil tænke lidt ud af boksen og bygge noget, der er lidt unikt, så er det mere effektivt at bruge 3D-printeren, fortæller han.

De firkantede huse, du kan se ned af villavejen, er et produkt af den byggeteknik, der var til rådighed på det tidspunkt, de blev bygget, fortsætter Jakob Jørgensen. 3D-printet byggeri er den nyeste teknologi inden for byggebranchen, og det vil vise sig i fremtidens landskab, mener han:

- 3D-printeren vil helt sikkert give et aftryk på byggebranchen. Med denne nye teknologi kan det øge efterspørgslen efter mere specielle bygninger i samfundet.

Også arkitekt fra Teknologisk Institut Thomas Juul Andersen forventer, at 3D-printet byggeri vil fylde mere i Danmarks bylandskab i fremtiden.

- Jeg tror, 3D-print bliver et supplement til fremtidens byggeri. Om 15-20 år er det måske den dominerende byggemetode, men det kræver, at der efterspørges flere unikke bygninger, siger han.

Metoden mødes med kritik

Byggeriet i Nordhavn fremstilles af beton, som 3D-printeren direkte støber på byggepladsen på under en uge.

Dansk Beton er derimod ikke imponerede over den nye 3D-teknologi som værende fremtidens byggemetode.

- Jeg venter stadig på at se det fantastiske element ved 3D-printet byggeri, fortæller Thomas Uhd, som er branchedirektør for branchefællesskabet Dansk Beton.

Dansk Beton holder øje med udviklingen inden for denne teknologi, men er ikke varme på idéen om at udbrede 3D-print blandt deres medlemmer.

- Jeg ser større gevinst ved at arbejde på kortere sigt. Det gør vi ved at optimere den metode til betonproduktion, der allerede er, siger Thomas Uhd.

3D-print overhaler det traditionelle byggeri

3D Printet Byggeri er ikke overraskede over den kritik, som Dansk Beton kommer med, men er selv optimistiske i forhold til 3D-printerens udbredelse i byggeriet.

- Med 3D-printet byggeri flytter man problemer fra den fysiske verden til den digitale verden. Det betyder, at metoden udvikler sig markant hurtigere end med traditionelt byggeri, fortæller Jakob Jørgensen fra 3D Printet Byggeri.

Han forklarer, at gennem den digitale verdens hurtige udvikling vil det med tiden blive meget mere effektivt at bygge med 3D-printer.

- Ved traditionelt byggeri skal man øve sig hele tiden for at blive bedre. Når man har løst et problem med 3D-printet byggeri, har man løst problemet for altid, fordi det er digitalt.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

turister i nyhavn

Her er planen der skal redde turismen i København

Din Tøjmand Køge(1)

playButiksejere jubler og melder klar til genåbning

20_percent

playAntallet af tomme butikker i København er på højeste niveau i 18 år - frygteligt, siger borgmester

Jacob Himmelstrup

playVirtual reality blev løsningen på firmas coronakrise

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere